Sýr Baladur měl smrtící bakterii

Hygienici našli v sýru Baladur nebezpečnou bakterii Listeria. Ministerstvo zdravotnictví varuje před konzumací Baladuru
Nebezpečná bakterie v potravinách zabíjela! Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před konzumací sýra Baladur. Hygienici v něm totiž prokázali nebezpečnou bakterii Listeria. Jde o stejnou bakterii, jaká byla objevena v minulých dnech v pochoutkovém a hermelínovém salátu. Tehdy měla na svědomí narození postiženého dítěte. Nyní se už vyžádala tři oběti. Podle odborníků už začíná jít o její extrémní přemnožení. Počet případů nakažených lidí bakterií se v Česku z běžných deseti až dvaceti letos zvýšil na nejméně 47. Listerie monocytogenes, jak se odborně bakterie nazývá, žije ve výkalech zvířat, která jsou jejími přenašeči, v odpadních vodách i v půdě "U citlivých jedinců způsobuje horečky, stav podobný zánětu mozkových blan a dokonce i smrt. Zvláště nebezpečná je pro starší lidi, děti a těhotné ženy. Těm může způsobit smrt plodu nebo jeho poškození," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. A právě k poškození plodu již došlo při nákaze ze salátů. Nebezpeční listerie je i v tom, že velmi dobře přežívá i v chladu. "Ani tři až čtyři stupně, které bývají v chladničkách nedokáží zabránit jejímu množení," vysvětluje Tomáš Cikrt. A jaká je možná obrana? "Proti listerii neexistuje žádná konkrétní prevence. Nutná je přísná hygiena a doporučuje se vyvarovat se majonézám, potravinám z mléka mezi něž patří i tepelně neopracované sýry," varuje Cikrt. Nemocní se mají vyhnout i dalším potravinám jako jsou nepasterizované sýry, typu mozzarela, hermelín, cammembert, či uzenářské a lahůdkářské výrobky. Snížení rizika nákazy je pouze po důkladné tepelné úpravě. Léčba infekce pak spočívá v podání antibiotik. "Odhalení nákazy je však velmi složité. A závisí na laboratorních rozborech. Inkubační doba onemocnění jsou však tři až sedmdesát dní. Proto je velmi složité nemoc odhalit a i to léčbu stěžuje," dodává Cikrt