Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zneužil chlapečka a pak kandidoval na starostu. Nejdřív ho zavřeli a potom zvolili. Teď mají problém

Starosta slovenské obce je údajně pedofil.
Starosta slovenské obce je údajně pedofil.  (Autor: Reprofoto tvnoviny.sk/Obec Žehňa)
Autor: yks - 
23. listopadu 2018
18:00

Nejvýše postavený politický reprezentant východoslovenské obce Žehňa má problém a spolu s ním i celá obec. Podle zákona se totiž o veřejné funkce může ucházet jen člověk, který nespáchal úmyslný trestný čin. Novopečený starosta má prý ale záznamů v rejstříku hned několik.

Podle všeho několikrát soudně trestaný recidivista stanul v čele tisícové obce Žehňa v okrese Prešov. Starosta Atila Géňa má za sebou odsouzení za podvod, zpronevěru, a  hlavně sexuální zneužití malého chlapce. Informuje o tom server tvnoviny.sk.

Žehňova trestní minulost teď rozděluje občany obce. Část z nich, včetně neúspěšného Géňova protikandidáta argumentuje tím, že podle zákona se starostou nemůže stát osoba pravomocně odsouzená za úmyslný trestný čin.

Géňův protikandidát proto žádá po slovenském Ústavním soudu, aby volby zrušil. Géňa si prý odpykal 16 měsíců za  podvod, trest veřejně prospěšných prací za zpronevěru, a především měl být v roce 2015 odsouzen za pohlavní zneužití malého chlapce. Za to prý musel z rozhodnutí soudu absolvovat také ústavní léčbu. 

Novopečený starosta před volbami svou minulost zatajil a v čestném prohlášení potvrdil svou bezúhonnost, ani to však prý řadě místních nevadí. První romský starosta se prý ve vesnici s početnou romskou komunitou těší vážnosti. Otázkou je, co Géňovi voliči řeknou, až jim předloží výpis ze svého trestního rejstříku. Řada z nich totiž o jeho pestré minulosti nevěděla.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání