Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Titul za prachy: Kolik stojí napsání diplomové práce?

Autor: DH - 
18. listopadu 2018
13:03

Slovenskem hýbe skandál okolo diplomové práce předsedy Národní rady Andreje Danka. Podle posledních informací měl ve své práci opisovat a neuvést zdroj z 5 učebnic. Dá se ale koupit práce celá? A kolik vlastně tenhle obchod na hraně zákona stojí?

Poté, co předseda slovenské Národní rady Andrej Danko odmítl uveřejnit svoji diplomovou práci, se tímto tématem začala zabývat celá společnost. Stejně tak tomu bylo i u nás, to když se zjistilo, že ve své práci nejspíš opisovala i Taťána Malá, bývalá ministryně spravedlnosti, či exministr práce a sociálních věcí Petr Krčál, u kterého se objevily nesrovnalosti v bakalářské práci. Oba čeští politici, ale na rozdíl od Danka, rezignovali na svoji funkci.

Na Slovensku se tak nyní řeší, jak je možné, že někteří politici či podnikatelé mají tituly za práci, kterou sami nevypracovali. Odpověď pak záhy přinesl server Topky.sk.

„Po vysoké škole jsem nenašel ve svém oboru nic, co by mi dokázalo zaplatit životní náklady,“ začal rozhovor pro slovenské Topky.sk člověk, který se živí vyhotovováním podkladů k diplomovým pracím nebo i přímo jejich kompletním vyhotovením. Podle jeho slov si tím měsíčně vydělá i 1 500 eur (skoro 39 tisíc korun).

Co ale stojí napsání takové práce? „Průměrně okolo 800 eur (20 800 Kč) při standardní úrovni zpracování a za standardních podmínek, tedy do dvou měsíců. Ve velmi extrémních případech, když chce klient “zázrak“, se cena vyšplhá i na 1800 eur (46 800 Kč),“ uvedl.

Proč ale dělá práci, kterou se snadno lze pohybovat na hraně zákona? „V celku chápu, že takové podnikání je na hraně nejen z hlediska etiky, ale i zákona. Bohužel jde jen o zaplnění existující díry na trhu. Tam, kde je nabídka, je i poptávka,“ uvedl s tím, že si služby “firmy“, pro kterou pracuje, vyžádá i 20 studentů měsíčně.

„Náš klient je trošku specifický, náročnější. Často se jedná o lidi, kteří doplácejí na nedemokratičnost školského systému,“ řekl vyhotovitel prací pro Topky a dodal, že se často jedná o dlouhodobě nemocné nebo pracovně vytížené, kterým univerzity nevyjdou vstříc, co se týče termínů pro odevzdání. „Vždy k tomu musí mít pádný důvod, jen tak to nikdo neudělá,“ zastal se “podvodníků“.

Podle něj se pak o takovéto vyhotovení práce zajímají více ženy, především proto, že i častěji studují. Se zadavateli se nikdy neviděl, vše prý vždy proběhne pouze korespondenčně. Kdo pak podle něj může za to, že se společnostem s podobným zaměřením tolik daří?

„Skutečným důvodem je laxnost učitelů a špatně nastavený školský systém,“ řekl a dodal, že vyučující často nejsou jen pedagogy, ale je mezi nimi i celá řada vědců, kteří se podle něj starají především o své práce, a na studenty jim nezbývá čas.

Na univerzity má pak svůj názor. „Dnešní vysoké školy představují konzervativní společenství pracovníků, kteří se chovají ke studentům nepřívětivě, arogantně a povýšeně. Máme s tím bohaté zkušenosti. S pláčem by student ze školy vážně odcházet neměl,“ myslí si. I přes své zaměstnání pak považuje za skutečný problém něco jiného.

„Dějí se tu i horší věci. Rozdávání diplomů bez jakékoli účasti na vzdělávacím procesu, to je skutečný problém,“ řekl. Podle něj se na podobné skandály, jakým je i ten okolo předsedy NR Danka, brzy zapomene.

 

majojo ( 19. listopadu 2018 10:04 )

Milý magistře, ty jistě nejsi kapacita ve svém oboru, jinak bys nepsal by jsi. jinak, se zkušební komisí své zkušenosti mám a nejsou právě příznivé. Patrně v nich seděly osobnosti tobě podobné.

5nastolevceskych ( 19. listopadu 2018 06:40 )

Blbů bez vzdělání je plný parlament se základním platem 90 tisíc měsíčně.

xman1 ( 19. listopadu 2018 01:55 )

Udělejte vysoké školy tak, aby byl jeden semestr teorie a hned po něm jeden semestr praxe. Jinak školy vypouští jen bandy teoretiků, které pak musíme za drahé peníze učit veškerou praxi na dodatečných vzdělávacích kurzech. Kdo chce vydělat peníze ve školách čas neztrácí, ale vypadne hned jak pozná, že už umí dost. Mě stačila maturita a 2 roky VŠ. Přerušil jsem studium a vrhnul se do práce. A ejhle, o pár let později pracuju v super firmě, vydělávám 80 tisíc měsíčně a mám podřízené vysokoškoláky . Kdybych zůstal ve škole, tak teď někdy dodělávám diplom a nevím z praxe vůbec nic.

zarazenyprd ( 18. listopadu 2018 22:57 )

Diplomová práce není od toho, aby přinesla něco nového, ale aby dokladovala, že studentovy vědomosti dosáhly patřičné úrovně. Na rozdíl od dizertační práce, která musí přinést nějaké obohacení současné vědy.

Yarda ( 18. listopadu 2018 21:51 )

IMHO by bylo dobré, kdyby diplomku psal jen někdo, kdo má o čem psát a jeho diplomka bude znamenat nějaký přínos. Protože ostatní diplomky co musí být napsané jen aby student úspěšně ukončil studium, ať už jsou nebo nejsou opsané, čte je jen vedoucí práce (a to ještě kdo ví jestli) jsou jen zbytečným plýtváním papíru. Co takhle, kdyby absolvent co napsal diplomku která byla uznaná jako přínosná by třeba dostal zelený diplom a absolventi bez diplomky by se honosili třeba diplomem žluté barvy? http://debaty.net/debates/36777-co-si-myslite-o-umelcich a tam odkaz na tohle: https://evasvobodova2.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=606183

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání