Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šokující záběry trpících zvířat: Jablko či rohlík může koně zabít - nekrmte je, prosí chovatelé

Autor: dce - 
2. listopadu 2018
19:46

Šokující fotografie i videa se v posledních týdnech šíří po sociálních sítích. Chovatelé koní je sdílejí s prosbou, aby kolemjdoucí nekrmili jejich koně. Můžete je totiž i zabít. Jablka či další ovoce a pečivo je pro koně a další zvířata zcela nevhodné. Na internetu je nyní vyvěšena i petice za tvrdší tresty s mnoha tisíci podpisy.

Koně, ale i ovce či kozy můžete na venkovských pastvinách potkat čím dál častěji. O to častěji veterináři i sami chovatelé řeší trávicí potíže těchto zvířat. Valná většina lidí totiž o víkendové procházce popadne tašku starého pečiva, pár jablek a mrkví a vydá se i s dětmi nakrmit koníčky.

Jenže si vůbec neuvědomí, že pochoutkami mohou tato zvířata i zabít, což dokládá nejeden případ. Zákaz krmení na ceduli zastaví jen málokteré z nich. Na internetu se chovatelé snaží veřejnost vzdělávat.

Vysvětlují, že kůň nemá trávicí ústrojí uzpůsobené ke zpracování pečiva či sladkého ovoce, o jiných potravinách ani nemluvě. Koně navíc neumějí zvracet. "Co jednou sní, to v nich zůstane i se všemi následky," popisují na Facebooku. Ovoce a obzvlášť měkké pečivo nedýmá a může způsobit bolestivou koliku nebo i protržení střev. Koně umírají v křečích a ohromných bolestech.

Vysoký obsah cukru v ovoci může koním způsobit i zchvácení kopyt, což je zánět části kopyta. Kůň trpí bolestmi, kopyto mění tvar a dochází k problémům s chůzí. Často je nutné takové zvíře utratit.

Chovatelé nyní v petici usilují o přísné tresty pro lidí, kteří zvířata krmí. "Copak byste chtěli, aby vašemu psovi někdo házel přes plot vařené kosti?" ptají se. Za porušení zákazu krmení chtějí ustanovit pokutu až 100 000 korun, což se blíží ceně za utraceného koně. Navíc nejde jen o otázku soukromých chovatelů, ale například i o divoké koně v Milovicích.

RobertH ( 6. listopadu 2018 18:28 )

Nekrmit, neznáte zdravotní stav koně,nevíte čím majitel přikrmuje,jestli není koník na dietě..také vám nelezem do obývacího pokoje a nekrmíme vám děti..pokud chcete,doneste jabka,pečivo,mrkev ale vždy to odevzdejte majiteli koně..Děkujeme všem kteří to chápou.

Kavik ( 3. listopadu 2018 21:29 )

1 jablko neuškodí, ale když tam denně projde 20 lidí dá koníčkům jablíčka tak he to pak problém. Stejně tak chleba. Nehledě na to že někteří lidé nehledí na to zda je pečivo plesnivé nebo ještě není úplně suché.

zapletalikovi ( 2. listopadu 2018 21:07 )

Není třeba je krmit. Oni nemají hlad.

Monikay ( 2. listopadu 2018 20:51 )

Možná by měli napsat čím by je krmit mohli. Tohle je taková lidová představa co jedí a ani jsem nevěděla že to škodí. Nicméně já nekrmím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání