Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

U Rajnochovic na Kroměřížsku hoří les: Hasiči se obávají silného větru

Autor: ČTK - 
30. října 2018
12:12

Už od rána bojovaly hasičské jednotky Zlínského kraje s požárem lesa u Rajnochovic na Kroměřížsku. Na místě jich zasahovalo 17 a ze všech sil se snažily dostat pod kontrolu požár, který měl mnoho ohnisek. Situaci jim navíc komplikovaly rozbahněné příjezdové cesty.

„Hoří východně od obce ve směru na Podolí,“ řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček. Ten také informoval o tom, že zasažená oblast má rozlohu přibližně 1,5 hektaru. 

Řádění živlu bylo ohlášeno krátce před 8:00. „K události postupně vyjíždělo 17 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, které na místě stále zasahují,“ popsal Řezníček.

Vysoké počty hasičů a techniky byly podle něj nasazeny z důvodu silného větru, kvůli němuž hrozilo další šíření požáru. „Oheň zasáhl plochu zhruba 100 krát 150 metrů. Hasiči zabránili jeho šíření do mladého smrčí a dalších částí lesa. Požár má však hodně ohnisek, zásah potrvá ještě minimálně dvě hodiny,“ uvedl Řezníček. 

Kromě silného větru představovaly podle mluvčího pro zasahující jednotky komplikaci také rozbahněné přístupové cesty. Lokalizaci požáru ohlásili hasiči před 10:30. Dostat ho pod kontrolu, se ale snažili ještě další dvě hodiny.  

Podle předpovědi meteorologů bude ve Zlínském kraji nadále vát silný jihovýchodní až jižní vítr, který může v nárazech dosáhnout až 90 kilometrů v hodině. Večer by měl začít částečně slábnout. 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání