Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ruský chirurg vydělává lovem ohrožených druhů: Nosorožce za 12 milionů může střelit i dítě

Autor: ital - 
12. září 2018
20:50

Vystudovaný chirurg George Ragozin nezvládal uživit rodinu z lékařského platu. Proto se vrhnul na „byznys“, který mu dnes vydělává miliony. V Jižní Africe zprostředkovává lov kriticky ohrožených druhů. V Rusku se dostal pod silnou kritiku za to, že k lovu pobízí i děti.

„Šílený Rus“, tak je nazýván mezi svými klienty bývalý chirurg George Ragozin, který před patnácti lety odešel ze svého původního zaměstnání, jelikož nedokázal uživit rodinu. Místo toho začal vydělávat na loveckých trofejích v Jižní Africe. Kromě zabíjení zvířat dle vlastního výběru nabízí klientům také ubytování, jídlo, víno a pivo.

Za pobyty s loveckými vyjížďkami si nechává platit obrovské peníze. Například běžný desetidenní pobyt s lovem zebry či pakoně přijde klienta na 5000 dolarů (110 785 Kč). Za lva si již musí lovec zaplatit 21 000 dolarů (465 297 Kč) a dvoutýdenní lov levharta stojí 34 000 dolarů (753 338 Kč).

Mnohem dražší je pět dní trvající lov bílých nosorožců a slonů, jenž přijde na 55 000 dolarů (1 218 635 Kč). Nabízí i sedmidenní lov kriticky ohroženého nosorožce černého, za nějž si klienti zaplatí 550 000 dolarů (12 186 350 Kč).

Ceny za pobyt v sobě nezahrnují pronájem letadla, střelné zbraně a munici, ani lodní dopravu ulovených trofejí. Přesto má prý George zarezervované termíny až do roku 2020. Ročně si jimi vydělá více než jeden milion dolarů (22 157 000Kč).

V poslední době se stal v Rusku terčem pozornosti kvůli kritice, že k lovu podporuje i děti. Na mnoha snímcích jsou zachyceny jeho dcery s ulovenými zvířaty. Afričtí kritici jej odsuzují za lovení už tak málo početných druhů.

Ragozin však tvrdí, že veškeré jeho expedice v Jižní Africe, stejně jako na safari v Zimbabwe, Mosambiku nebo Namibii, jsou licencované a naprosto legální. „Přiznávám, že lov způsobuje ztráty,“ říká George. Zároveň však prohlašuje: „Na druhou stranu lovení vede k ochraně zvířat. Lovci mají na ochranu zvířat mnohem větší vliv než ochranářské organizace. Ty pracují spíše pro veřejnost než pro přírodu.“

Tvrdí, že pro lovecký byznys je důležité, aby byla populace zvěře vysoká. „Čím více zvířat, tím více zakázek!“ prohlašuje. Sám zřídil zoo se 120 zvířaty poblíž svého domu v Limpopo, která je rozlohou větší než zoo v Moskvě.

George má své zastánce nejen mezi Rusy, ale také mezi Američany, Němci, Španěly, Slováky a Slovinci. „Je legenda, kterou všichni milují, respektují a obdivují po celém světě,“ říkají o něm jeho obdivovatelé.

barracuda.sro ( 12. září 2018 21:17 )

Tak jenom, aby příští rok nebyl za 1000 dolarů lov na na pana doktora !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání