Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Letadlo se 168 pasažéry sjelo v Pardubicích z dráhy! Drama kvůli mokru na ranveji?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: lm, ČTK - 
1. srpna 2018
22:30

K vážné nehodě došlo ve středu večer na letišti v Pardubicích. Letadlo společnosti Travel Service sjelo při přistání z dráhy! Nikomu ze 168 cestujících se naštěstí nic nestalo, kvůli nehodě ale muselo být letiště uzavřeno.

K nehodě došlo zhruba ve čtvrt na sedm při přistání pravidelné linky QS1903 z řeckého Heraklionu. Ranvej byla podle informací TV Nova po vydatném dešti mokrá a letadlo proto sjelo z dráhy. Podle svědka televize se měl stroj zastavit asi tři metry za koncem dráhy.

"Letadlo společnosti Travel Service se při přistání ve středu 1. 8. 2018 dostalo mimo dráhu a odlet letounu s novými cestujícími do řeckého Heraklionu musel být odložen. Nehoda se obešla bez zranění, ani letoun nejeví žádné známky poškození," potvrdilo na svých stánkách pardubické letiště.

Letiště bylo kvůli incidentu uzavřeno a cestující čekající na odlet na Krétu museli být přepraveni do Prahy na náhradní let. "Vyproštění letounu se očekává ještě dnes v noci a provoz letiště by měl být zítra, tedy 2. 8. 2018, obnoven bez omezení," dodalo letiště.

"Letadlo americké letecké společnosti SwiftAir, které jsme na operování linky z Heraklionu do Pardubic najali, se ve středu v podvečer při přistávacím manévru ocitlo mimo zpevněnou plochu pardubického letiště. Všech 168 cestujících je v pořádku. Příčina události je předmětem šetření. Vzhledem k tomu, že provozovatelem letadla je americká letecká společnost a posádka je rovněž americká, primárně bude událost šetřena americkým leteckým úřadem. Posádka byla zkušená. Oba piloti mají nalétáno kolem 10 000 hodin," řekla TV Nova mluvčí Travel Servisu Vladimíra Dufková.

"Letadlo bylo ve 2:00 vytaženo. Čekáme, až si technici společnosti Travel Service rozhodnou, jestli je provozuschopné nebo ne," uvedla Šmejkalová pro ČTK. Podle stránek letiště je nejbližším očekávaným příletem let z tureckého turistického centra Antalya v 10:25.

"Policisté na místě provedli dechovou zkoušku ke zjištění přítomnosti alkoholu v dechu u obou pilotů, ta byla negativní, stejně jako test na přítomnost omamných a psychotropních látek," uvedla mluvčí pardubické policie Markéta Janovská.

 

 

vihor ( 2. srpna 2018 12:44 )

Provoz letadel je velmi drahá záležitost. Zároveň je prostředí letecké dopravy velmi konkurenční a dopravci vymýšlí, jak ušetřit. A pokud cena letenky vychází méně než třeba autobusové jízdenky, tak to někde být ošizeno musí. A s tím pak roste riziko nehody. Velkým problémem je třeba používání neoriginálních náhradních dílů vyrobených v Číně z méně kvalitních materiálů, atd. A pak se samozřejmě šetří i na standardních provozních postupech. Posádkám hrozí srážky ze mzdy za různé nestandardní situace, a právě bych řekl, že v tomto případě se pilot bál, že bude nějak penalizován za opakování přistání. Kdyby dosednul přesně v ideálním místě dosedu vyznačeném na dráze, tak ji přejet nemohl.

kukuku ( 2. srpna 2018 12:12 )

Amik chtěl zkusit kurs Velké pardubické.

vihor ( 2. srpna 2018 01:44 )

SwiftAir je také jenom levný dopravce šetřící kde může. Každý normální pilot pozná, jestli mu dráha vystačí, nebo ne, na to má takové letadlo i poměrně přesné přístroje. Pokud vidí, že je dlouhý na přistání, opakuje. Jenže tihle low cost piloti jsou tlačeni k tomu, aby šetřili, takže to tam prostě střelil, i když viděl, že mu to asi nevyjde, aby ušetřil palivo. A stáří letadla se na delší brzdné dráze také jistě projevilo, možná ani nebrzdil naplno, aby ušetřil brzdové obložení a pneumatiky. Když si někdo koupí leteckou dovolenou za pár tisíc a levněji, než kolik by stála jenom samotná klasická letenka, tak ale asi musí s něčím takovým počítat. Letecká doprava není levná a ušetřené peníze se vždycky někde projeví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání