Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Telefonní ústředna Pankrác: Špiona Fajáda nechali dozorci volat 400x. Za krabičku cigaret

Autor: ljš - 
17. dubna 2018
12:01

Zavolat si z českého kriminálu? Žádný problém! Dozorci pankrácké věznice to libanonskému špionovi Alímu Fajádovi podle policie umožnili téměř 400krát. Telefonoval si zvesela do Ameriky i rodné země. Bachaře teď stíhá Generální inspekce bezpečnostních sborů.

O tom, že si Fajád zřídil v pankrácké vazební věznici telefonní ústřednu, informoval jako první server Neovlivní.cz. Ještě krátce před svým vydáním do Libanonu volal celkem třikrát zřejmě svému bratranci.

Takových hovorů mělo být celkem téměř čtyři sta, a tak má inspekce vskutku co šetřit. „V současné době vedeme trestní stíhání dvou sloužících a jednoho bývalého dozorce vězeňské služby pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl pro Radiožurnál rada inspekce Martin Strouhal. Fajád údajně navíc nebyl jediný, kdo mohl z vězení volat.

Kromě samotného skutku je ale podivuhodná i odměna, o kterou si měl jeden z dozorců říct. „Obviněný Petr F., při výkonu služby vrchního dozorce Vězeňské služby, v sobotu 23. ledna 2016, po vzájemné dohodě, přijal od osoby úplatek v podobě načaté krabičky cigaret nezjištěné značky za to, že mu bezdůvodně umožní telefonní hovor mimo běžný časový rámec,“ cituje Rozhlas z policejního dokumentu.

Zmíněný dozorce se ale měl také pokoušet od Fajáda vylákat miliony přes jeho advokáta Jana Švarce. Tvrdil prý, že dokáže ovlivnit rozhodnutí Vrchního soudu. Jediným svědkem v této věci je však právě zmíněný advokát, který je jedním z pětice Čechů unesených v Libanonu, kvůli čemuž čelil podle Rozhlasu podezření, že únos zorganizoval právě kvůli Fajádovu propuštění. To se ale neprokázalo.

Fajáda zadrželi na základě amerického zatykače čeští policisté spolu s Chálidem Marabím a Faouzim Jaberem v dubnu 2014. Spojené státy tvrdily, že muži chtěli prodat kokain a zbraně agentům amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. U Fajáda a Marabího ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vydání do USA zamítl, v případě Jabera z Pobřeží slonoviny rozhodl o vydání do USA.

Podle některých médií Pelikán ve vazbě Fajáda osobně navštívil a nechal ho volat ze svého mobilního telefonu. Tuto informaci ale později popřel arabista Petr Pelikán, ministrův bratr, který výměnu vyjednal.

Fajád byl zřejmě vyměněn za pětici Čechů, která zmizela v Libanonu v červenci 2015, propuštěni byli v únoru 2016. V den, kdy se vraceli do vlasti, byl z české vazby propuštěn Fajád. Pelikán nevyhověl žádosti USA o jeho vydání, prý i s ohledem na zpravodajské informace. Tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO) poté potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo to, aby Česko nevydalo zadržovaného Fajáda do USA. Libanonský soud ho později osvobodil.

arne100 ( 17. dubna 2018 13:16 )

Nejvíc je zkorumpovaná ČSSD Top09 a ODS.Tam ta korupce vzkvétá.O advokátech ani nemluvě.celá soudní mafie a až do zet.

flora ( 17. dubna 2018 13:09 )

Za krabku cigaret to jistě nebylo. To přeci dozorce nemůže přiznat. A z jakého mobilu a kdy volal se dá zjistit snadno. I podle času návštěvy. Pokud to nebyl mobil se simkou na jedno použití a neskončil na dně Vltavy, tak stále ještě u někoho existuje .

sores ( 17. dubna 2018 13:08 )

To se řeší jak to je jinde ve světě špatné ale náš český bordel,podvody,korupce atd.to především by se mělo řešit, co je nám po bordelu jiných států když u nás je také!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání