Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babička s vnučkou z Jihlavska přežily výbuch: Po dvou letech se dočkaly dojemného gesta

Autor: ljš - 
11. dubna 2018
18:00

Podlomené zdraví a statisícové dluhy! To byla krutá daň, kterou musela paní Miluše Š. zaplatit za nesprávnou manipulaci s propan-butanovou lahví. Ta v říjnu 2015 vybuchla, rozmetala drážní byt v Dobroníně na Jihlavsku a vážně zranila ji i její vnučku. Zdravotní následky sice přetrvávají, od dluhů jí ale pomohlo vstřícné gesto.

Paní Miluše chránila vnučku před plameny vlastním tělem a pak dlouhé týdny bojovala v nemocnici o život. Nakonec se do života naštěstí vrátily obě. Na zdrcenou babičku ale čekaly obří dluhy, jednak u Českých drah za škodu způsobenou na bytě a pak také u Všeobecné zdravotní pojišťovny za léčbu vnučky. Podle policie totiž nesla za neštěstí vinu jednoznačně právě paní Miluše. 

Její rodině naštěstí pomohla organizace Popálky, která pomáhá popáleným dětem, dospělým i jejich rodinám. „Podařilo se nám přispět k tomu, že České dráhy nakonec paní Šenkové odpustily dluh ve výši 260 tisíc korun,“ řekla serveru iDnes.cz ředitelka organizace Jana Lacinová.

Ke stejnému kroku se nakonec rozhodla i VZP, která upustila od vymáhání peněz za léčbu malé Sofie. „Jsme opravdu moc vděčné. Teď už splácíme jenom pojišťovně za škodu, která při výbuchu vznikla na autech sousedů,“ řekla serveru dcera paní Miluše Zuzana H.

Rodině pomohla také sbírka, kterou pro ni zorganizovali přátelé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání