Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ludovít, který přežil koncentrák: Uhořel v bytě po výbuchu plynu!

Autor: shp - 
10. dubna 2018
13:33

Obrovská exploze ho připravila o život. Slovák Ľudovít Deleman (†92), který byl v koncentračním táboře, se stal obětí výbuchu plynu ve vlastním bytě v Košicích. Důchodce, který přežil romský holocaust, zasáhl krutý osud v neděli v noci ve 4. poschodí, odkud se ozvala mohutná rána. Okna i s rámy odhodila exploze několik metrů daleko. Následně začaly z bytu šlehat obrovské plameny. Obyvatele domu museli narychlo evakuovat, stařík bohužel uhořel.

Důchodce bydlel v bytě sám. Jako mladý přežil romský holocaust a unikl běsnění fašistů. Jeho rodiče takové štěstí neměli. Nejstarší košický Rom Ľudovít se vyhnul plynové komoře ve vyhlazovacím táboře, ale zabil ho nahromaděný plyn v jeho bytě. Čtyři lidi se nadýchali zplodin z požáru a záchranáři je převezli do nemocnice.

Sousedé ucítili v neděli večer unikající plyn, proto zavolali krátce před devátou plynárenského technika. „Jenže právě když zaparkoval svoje auto před bytovkou a zavíral jeho dveře, ozval se obrovský výbuch,“ řekl webu Pluska.sk Ondřej (28), který bydlel v bytě pod staříkem. Silná tlaková vlna napáchala velkou škodu.

Moje pancířové vchodové dveře spadly směrem dovnitř s pořádným rachotem. Dívám, zda se mi válejí po zemi,“ neztrácel humor v těžké chvíli Dušan (60) ze spodního patra. „Všechno mám v bytě. Mohl jsem jet na chatu, ale nemám u sebe klíče ani peníze. Všechno je v bytě. Musím počkat a zabezpečit ho,“ řekl webu po půlnoci.

Škody podle něj budou veliké. „Všechno bude zaplavené. Na stole zůstal zapnutý počítač, bude potřeba odtáhnout skříně od stěny, aby neplesnivěly, koberce můžu vyhodit do kontejneru,“ přemýšlel nahlas. Podobně jsou na tom manželé, kteří bydlí s čtyřletou dcerkou pod Ľudovítovým bytem.

Nalili tam tři cisterny vody,“ všechno bude zničené. Naštěstí máme kam jít,“ řekli Ondřej (29) a Stela (25). Všichni obyvatelé vchodu vyběhli po výbuchu ven, s sebou si vzali jen to, co měli po ruce. „Vzala jsem na ruce dcerku a utíkala jsem ven. Že hoří, jsme zjistili až před bytovkou,“ dodala Stela.

S plameny bojovalo 30 zasahujících hasičů, kteří s nimi zápasili několik hodin. Případem se již zabývají i policisté. „Vyšetřovatel odboru kriminální policie začal trestní stíhání pro trestný čin všeobecného ohrožení. Dnes se nadále vykonává obhlídka místa činu. Bližší okolnosti této události jsou předmětem dalšího vyšetřování,“ řekla policejní mluvčí Jana Mesárová.

Nová kniha Blesku v prodeji Nová kniha Blesku v prodeji | Profimedia.cz. archiv blesku

PRÁVĚ V PRODEJI! KNÍŽKA Z EDICE BLESKU ZRADA V MNICHOVĚ. KUPUJTE NA STÁNCÍCH NEBO OBJEDNÁVEJTE PŘED SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

ZRADAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: ZRADAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz.

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání