Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Drsný osud »vraha« Ševčíka: Odsoudili ho přes alibi, utekl z ústavu a skočil pod vlak

Autor: ljš - 
9. dubna 2018
19:40

Bezcitný vrah, nebo oběť české justice? Příběh Romana Ševčíka je jednou z nejzapeklitějších kauz české justice. Přestože ho svědci dvojnásobné vraždy jeho babičky a tety z roku 1989 vyloučili jako pachatele, byl odsouzen k 21 letům vězení. Trest si sice odseděl, krutou daň ale platí dál...

Brutální vražda dvou žen otřásla Brnem počátkem února 1989. Šlo totiž o chladnokrevný útok, který byl zřejmě sexuálně motivovaný. Pachatel do domu podle spisu vnikl oknem a lahví od sifonu zaútočil na Janu L.. Motiv byl zřejmě sexuální, protože oběť měla stažené kalhoty. Při činu ale pachatele přistihla matka zavražděné Marie Š., kterou vrah ubodal deseti ranami. Při odchodu pak ještě pořezal Janinu sestru a jejího muže.

Chyby a alibi

Policie byla řadu měsíců bezradná, několikrát vyslechla příbuzné i známé Jany L., ale z místa se nepohnula. Nakonec si znovu odvezli na výslech mentálně zaostalého synovce zavražděné Romana Ševčíka, který se náhle k činu přiznal, i přesto že tři svědci potvrdili, že byl celou noc, kdy k vraždám došlo, u své druhé babičky v Křtinách.

Ševčík své přiznání později odvolal s tím, že ho vyšetřovatelé bili. Podle své učitelky měl navíc chorobný strach z autorit, který způsobilo zřejmě týrání ze strany jeho věčně opilého otce. Soudce ale žádné argumenty nezajímaly, stejně jako svědectví příbuzných, kteří viděli, s jakými zraněními z výslechu přijel. Neuvěřil ani sestře zavražděné, která Ševčíka jako pachatele vyloučila. Vraha si přitom mohla dobře prohlédnout, protože z místa činu nespěchal, ale v klidu odcházel. 

Kriminalistům se navíc během vyšetřování povedla celá řada přešlapů, od ztracených krevních stop po rozporuplnou rekonstrukci, při níž Ševčíkova vyjádření neodpovídala zjištěným skutečnostem.

Ševčík ale přesto za dvojnásobnou vraždu dostal 21 let vězení a ústavní sexuologické léčení navrch. To mělo probíhat už v rámci pobytu za mřížemi, odsouzený se ho ale ani přes urgence nedomohl. Do léčebny putoval až po propuštění, ke kterému došlo v roce 2010 na záruku Spolku Šalamoun.

Sebevražda

V červnu 2011, tedy po roce a půl léčby, Ševčíkovi soud pobyt v ústavu prodloužil. Muž to psychicky nezvládl, od soudu utekl a skočil pod vlak. Sebevraždu však přežil, přišel ale o nohu a skončil zpátky v léčebně, kde je dodnes.

Podle zjištění časopisu Týden je na tom v současnosti naštěstí psychicky lépe. Našel si totiž přítelkyni, kterou smí jednou za dva měsíce navštěvovat. Naděje upíná k úsilí Spolku Šalamoum, který bojuje za jeho očištění a propuštění na svobodu.

Český Komenda

Ševčíkův případ připomíná osud Poláka Tomásze Komendy, který byl po 18 letech propuštěn za vraždu a znásilnění, které nespáchal. I on měl řadu svědků, kteří ho jako pachatele vyloučili, přesto skončil za mřížemi. Více ZDE››

hejpockej ( 15. března 2019 09:41 )

tak tohle by se melo dostat do strasburgu za poruseni lidskych prav. Jak je mozny ze se tohle vubec deje? A ze ho Ceska justice drzi v ustavu? To je protipravni kdyz je nevinny. Odsoudili nevinneho cloveka a nadale ho tyranizuji. Melo by se zjistit kdo je v pozadi tyhle korupce, kdyz mel tak dlouhy prsty ze policie hatila a "ztracela" dukazy. Chtelo by to napsat o tomto chudakovi knihu, jak Ceska justice rizena korupci zabila nevinnyho cloveka... ZELENA MILE V CESKU ****

pravdy ( 10. dubna 2018 09:35 )

Tak spackat člověku život, chudák stejně se tady v tom státě ničeho nedovolá , více než smutný zmařeny lidský osud Hanba české justici

messenger5 ( 10. dubna 2018 07:13 )

POZOR OSUDNÁ CHYBA V KAUZE KRAMNY Klinické příznaky Kramných sedí na botulismus, zvracení, bolest břicha průjem/zácpa, suchost v ústech, rozšířené zornice nereagují stažením na světlo, s rozšiřováním otravy dochází k obrně měkkého patra, vymizí dávivý reflex a zvracení, činnost střev se zastaví, neurologické poruchy, slabost v končetinách, paralýza začíná od hlavy směrem dolů, ochrnutí dýchacích svalů a poruchám činnosti srdce. KRAMNÝ KROMĚ ZVRACENÍ NEMOHL DÝCHAT A BRNĚLY HO RUCE! 20% LIDÍ ZEMŘE! U KRAMNÝCH TEST NEDĚLALI - VIZ ÚŘEDNÍ ZÁZNAM DOKOUPILA K PITVĚ

messenger3 ( 10. dubna 2018 06:57 )

Celou oblast biologických toxinů netestovali. Vyloučili jen ty jedy, které jednotlivě vyjmenovali zejména chemikálie a drogy, na co nebylo předem ukázáno, to nebylo jako jed nikdy vyloučeno!!! TOXIKOLOGIE JE NEÚPLNÁ ------------------------------------------------------------------------- DIAGNOSTIKA botulotoxinu je specifická. Klinické příznaky s anamnestickými údaji mohou vést pouze k podezření na botulismus. Patologicko-anatomický nález bývá nevýrazný, diagnóza se stanoví na základě mikrobiologického vyšetření, především průkazu botulotoxinu. Laboratorní průkaz botulotoxinu se provádí z filtrovaného výluhu z podezřelého materiálu sérumneutralizačním testem na laboratorních myších, popřípadě morčatech. ----------------------------------------------------------------------------- TENTO LABORATORNÍ TEST NA JED BOTULOTOXIN NEBYL NIKDY UDĚLÁN A OTRAVA TAK NEBYLA NIKDY VYLOUČENA ANI U MONIKY A KLÁRKY. Takových netestovaných jedů jsou tisíce!

messenger3 ( 10. dubna 2018 06:54 )

Ševčík mal dokonce alibi, u Kramného našvindlovali proud.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání