Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za dvě facky 8 měsíců vězení: Palestinka (17) zaútočila na izraelské vojáky, stala se „hrdinkou“

Autor: ČTK - 
22. března 2018
07:23

Palestinka Ahid Tamímíová (17), která loni několikrát udeřila dva izraelské vojáky, byla odsouzena k osmi měsícům vězení a pokutě. Informoval o tom deník The Times of Israel. Populární Palestince, která se pro mnohé v posledních měsících stala hrdinkou, hrozilo až několik let vězení. Nižší trest dostala díky tomu, že přistoupila na dohodu navrženou prokuraturou. Podle Izraelců je však pouze nástrojem palestinské propagandy.

„Pod okupací není spravedlnost, tento soud je nelegální,“ řekla dívka novinářům po verdiktu izraelského vojenského soudu. Proces se konal na palestinských územích okupovaných Izraelem, na Západním břehu Jordánu. Právě tam také loni v polovině prosince tehdy ještě šestnáctiletá Tamímíová napadla ozbrojeného izraelského vojáka a pak také jeho kolegu.

Povedená rodinka

Vojáka Tamímová několikrát udeřila rukou a nakopla v přítomnosti své matky a sestřenice. Incident byl natočen na video, které se poté objevilo na sociálních sítích. Trest osmi měsíců vězení dostala dnes i její matka za podíl na útoku na vojáky. Obě musí zaplatit pokutu, dcera 5000 šekelů (asi 30.000 korun) a matka 6000 šekelů (asi 36.000 Kč). Kratší trest vězení a nižší pokutu dostala i sestřenice, která ale za mříže nepůjde, protože už si trest odpykala ve vazbě.

Sedmnáctiletá dívčina se díky svému činu stala pro mnohé hrdinkou a symbolem nové generace mladých Palestinců bojujících proti izraelské okupaci. Ve vazbě je je Tamímíová od prosince, takže z vězení vyjde v létě.

Zbytečné provokace

Odhodlání Izraele dívku soudně stíhat narazilo na kritiku ze strany ochránců lidských práv i mnoha zemí. K soudu, který po odkladech začal v polovině února, přišlo i několik lidí z diplomatických misí evropských států včetně Německa a Nizozemska. Izraelský vojenský soudce, který proces vede, ale poté nařídil, aby se jednání konalo za zavřenými dveřmi.

Dívka, která 17. narozeniny oslavila koncem ledna ve vazbě, má mnoho příznivců, kteří její čin oceňují. Izrael podle agentury AP drží ve věznicích až 300 palestinských nezletilých.

Izraelská strana naopak ocenila klid, s jakým při incidentu reagovali izraelští vojáci. Podle některých se je totiž dívka snažila vyprovokovat.

openha ( 22. března 2018 13:12 )

PODLE NĚKOHO HRDINKY,PODLE MNĚ ZFETOVANÉ IDIOTKY,ZNEUŽITÉ K PŘEDEM PŘIPRAVENÉ PROVOKACI !!! STEJNĚ JAK NEMOHOU ZA ŠPATNÉ ZDRAVOTNICTVÍ LÉKAŘI,NEBO ZA ŠPATNÝ OBCHOD PRODAVAČKY,TAK VOJÁK MUSÍ ODVÁDĚT SVOU PRÁCI A NIKDO NA NĚM NEMŮŽE CHTÍT FYZICKY ZMĚNIT OKAMŽITĚ NĚJAKOU NESPRAVEDLNOST ZAVINĚNOU STÁTEM !!! TOHLE SE MUSÍ ŘEŠIT NĚKDE JINDE A NE DOLE !!!

Antonin Blaha ( 22. března 2018 09:09 )

 Pokud vim tak Palestinske uzemi je Izralem okupovane a svet mlci.Holt Zide zrejme muzou vsechno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání