Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Policista je obžalovaný z týrání bezdomovců: Teď dostal vyznamenání!

Strážníka město vyznamenalo i přesto, že čelí žalobě.
Strážníka město vyznamenalo i přesto, že čelí žalobě.  (Autor: Magistrát Mladá Bolesav)
Autor: aba - 
9. listopadu 2017
19:11

Strážník z Mladé Boleslavi Martin Roučka obdržel od primátora v pondělí vyznamenání za deset let služby. Jenže je zároveň obžalovaný z týrání bezdomovců, na kterých se měl podle obžaloby dopouštět nelidského zacházení.

Je vyznamenaný i obžalovaný. Martin Roučka si v pondělí na magistrát spolu s jedenácti kolegy došel pro vyznamenání od primátora. Cena vyjadřuje vděčnost  za oddanost policii a dostávají ji policisté po deseti, patnácti, dvaceti a pětadvaceti letech služby. Deset let má odslouženo i Roučka, jenže od roku 2013 podle obžaloby se škraloupem.

Mezi lety 2013 a 2016 měl podle státního zástupce spolu se svým kolegou Jaroslavem Bělským týrat bezdomovce ve městě. Společně je měli vozit na okraj města, kde je měli svlékat, brát jim boty a dokonce i bít. Podle informací serveru Lidovky.cz to bylo proto, aby v komunitě lidí bez domova vzbudili strach a donutili je město opustit.

„Obžaloba byla podána pro trestné činy mučení a jiné nelidské a kruté zacházení, zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání,“ řekl k případu soudce mladoboleslavského okresního soudu Martin Moc. Vznikla tak situace obžalovaného a zároveň vyznamenaného policisty, která budí rozpaky.

Primátor Raduan Nwelati si myslí, že vyznamenat Roučku bylo na místě. „Pan primátor tímto způsobem děkuje zaměstnancům městské policie za odpracovaná léta ve službě. Protože je pan Roučka u městské policie zaměstnán 10 let, byla tato skutečnost oceněna v jeho případě stejně jako u jakéhokoliv jiného strážníka,“ vzkázala Šárka Charousková, mluvčí magistrátu.

Roučka stane před soudem už ve čtvrtek. Ačkoliv jeho nadřízený Tomáš Kypta za svými muži pevně stojí a věří v jejich nevinu, podle předpisů je přeřadil na jiné oddělení, aby do uzavření případu nedocházelo k jejich kontaktu s občany. V případě uznání viny jim hrozí až deset let.

Video: Třikrát během půl roku nasadil život pro záchranu jiných. Brněnský hasič David Štoudek nyní obdržel vyznamenání Za statečnost.

Video  Třikrát během půl roku nasadil život pro záchranu jiných. Brněnský hasič David Štoudek nyní obdržel vyznamenání Za statečnost.  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání