Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Primáš cimbálky podřezal matku i postiženého bratra: Soud mu snížil trest

Autor: ČTK - 
23. října 2017
15:26

Olomoucký vrchní soud v pondělí snížil trest šestadvacetiletému Markovi za vraždu jeho matky a mentálně postiženého bratra v Jihlavě o dva roky na 18 let. Odvolací soud při ukládání trestu zohlednil to, že muž nebyl dosud trestán, ale i to, že se k činu doznal. Podle odvolacího soudu se navíc neprokázalo, že byl jeho motivem majetkový prospěch. Hlavním motivem prý byly rodinné rozpory. Roli hrálo i to, že měl obavu dominantní matce přiznat, že nedokončil studium medicíny.

Muži hrozilo 15 až 20 let. Vrchní soud vzal v potaz jeho dosavadní bezúhonný život i podrobné doznání. „Uvedl je velmi pečlivě i s přitěžujícími okolnostmi. Ukládání trestu na samé horní hranici nemůže obstát, soud proto vyhověl obhajobě,“ uvedl soudce Petr Andres.

Podle soudu obžalovaný čin spáchal po předchozím uvážení, majetkový prospěch se však neprokázal. Soud si kvůli tomu znovu předvolal znalkyni, která však tento motiv kategoricky nepotvrdila. Také obžalovaný Marek to znovu popřel. „V tomto směru jsme situaci vyhodnotili ve prospěch obžalovaného a tento znak byl vyňat,“ doplnil soudce.

Obhájce Aleš Čáp byl s rozhodnutím soudu spokojen. „Krátce jsem se radil s klientem, dovolání podávat nebudeme. Bylo by to i komplikované, neboť bylo vyhověno našemu odvolání,“ řekl novinářům po vynesení rozsudku obhájce. Soud naopak nevyhověl žalobci, který žádal upřesnění právní kvalifikace, a to s ohledem na vraždu bratra, která byla podle něj vraždou na svědkovi. „Umlčení takového svědka se musí promítnout do právní kvalifikace,“ podotkl žalobce Marián Kollár. Podle soudu však obžalovaný uvedl, že chtěl matku i bratra usmrtit od počátku.

Tragédie se stala loni v polovině října nad ránem v jednom z jihlavských bytů. Podle žalobce si mladík čin dopředu naplánoval, připravil si oblečení, nůž s čepelí dlouhou 24 centimetrů a latexové rukavice. Do Jihlavy přijel z přechodného bydliště v Brně mimo dálnici, aby unikl kamerám. Doma si nechal i mobil, aby vzbudil dojem, že byl osudné noci v Brně. Před činem se převlékl v garáži.

Bývalý student medicíny nejprve zavraždil třiapadesátiletou matku, zasadil jí podle obžaloby nejméně 26 ran nožem. Žena po zasazených ranách po celém těle a podříznutí krku vykrvácela. Potom podřezal hrdlo spícímu bratrovi, který byl o dva roky starší. Po činu otevřel zásuvky a skříně, vzal 100 000 korun, aby to vypadalo jako loupežné přepadení, a odjel. Na místo se vrátil za několik dní a zavolal na policii, že našel své blízké mrtvé. Policie ho ale odhalila na základě toho, že při noční cestě do Jihlavy v den vraždy dostal pokutu za nesvítící světlo a policie to vedla v evidenci. Potom se přiznal.

kretenos500 ( 24. října 2017 10:21 )

Vidíte, kam vás dovede cimbálovka?

Monikay ( 23. října 2017 15:47 )

Když má chlapec žaludek na takové vraždy, asi to nebude žádný svatoušek. Zvlášť když to bylo naplánované.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání