Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máma pláče: To pivo ho zničí!

13. července 2006
17:00

"Osmipromilový" Milan Čurda opět pil a boural. Jelikož se ale opilcům většinou nic nestává, vyvázl bez zranění

Milana Čurdu (40) snad opravdu posedl démon alkoholu! Řidič násoska, který loni po nehodě nadýchal neuvěřitelných 8 promile, opět havaroval! A zase pod vlivem... Rok po bouračce, za kterou dostal zákaz řízení a podmínku, jel svým traktorem v Tuhani na Semilsku. Ujel jen padesát metrů od domu a do cesty se mu připletla požární nádrž. A teď mu hrozí vězení! Nejneslavnější řidič měl při úterní nehodě opět štěstí. "Betonovou jímku zrovna opravují a je bez plotu. Navíc byla tma jako v pytli. Kolo traktoru najelo na šikmý okraj bazénu, a pak jsem už bokem letěl dolů. Bylo tam asi po kolena bahnité vody," vylíčil nehodu bývalý řidič fekálního vozu Milan Čurda (40). "Nic se mi nestalo, mám trochu odřenou nohu," dodal a uháněl s prázdnými láhvemi od piva k pojízdné prodejně. Jeho matka je z něj nešťastná. "Pořád mu říkám, že ho chuť na pivo zničí. Sotva dostane pár korun, hned je propije s kamarády. Tu nehodu jsem neviděla, ale přišel domů celý od bahna a bez bot," uvedla. "Nedá si pokoj. Sotva zahlédl pojízdnou prodejnu, už k ní zase zamířil. Přitom musím koupit chleba, cukr a další věci. Mám důchod devět tisíc a jemu po srážkách za soud a pokuty z nemocenské zbudou tak tři stovky," počítala naštvaná paní Zdeňka. "Odběr krve jsem odmítl, ale v dechu mi po nehodě naměřili něco málo přes dvě promile. V pátek za mnou přijede policista kvůli dalšímu výslechu," dodal. "Už jsme zahájili trestní řízení. Muž je v podmínce 4 měsíců na dobu 16 měsíců a dopustil se stejné věci jako minule," potvrdila semilská policejní mluvčí Soňa Šídová. Policisté i sám Čurda předpokládají, že si poslední traktorový malér půjde asi natvrdo odsedět. Chabou náplastí je, že řidičova popularita v Tuhani a okolí znatelně stoupla. "Je tady oblíbený a pracovitý. Držíme mu palce," tvrdili lidé z blízkosti hospody.


Opilce neodradí žádné tresty Ani bodový systém zřejmě neodradí část lidí, aby usedla za volant, přestože dobře vědí, že jsou opilí, a třeba i přesto, že kvůli stejnému přestupku dříve mají řízení zakázáno. Vlastním očím nechtěli v Brně věřit policisté, když zastavili v křižovatce Charbulovy a Hladíkovy ulice. Ve vedlejším, na červenou stojícím voze se řidič napájel vínem z flašky. Kontrolovat se nechtěl nechat, a tak začala odpolední honička městem. Při bláznivé jízdě ohrožoval chodce, lehce naboural a ještě byl po dopadení agresivní. Mladík (21) měl jedno promile a zjistilo se, že má už z dřívějška zákaz řízení. Minulý týden řídila žena (28) v Českých Budějovicích automobil s 5,35 promile alkoholu. Ve středu ji zadržela policejní hlídka. Řidičský průkaz jí přitom policisté kvůli alkoholu sebrali už den předtím, když navíc zavinila nehodu ve Strakonické ulici. Nevěnovala se řízení a zezadu narazila do jiného vozu. Tehdy měla v dechu 3,45 promile alkoholu.
Jak dlouho nesmíte za volant po vypití: Pivo (muž 75 kg) 1 dvanáctka - 2 hodiny 3 minuty 1 desítka - 1 hodina 37 minut 2 dvanáctky - 4 hodiny 7 minut 4 dvanáctky - 8 hodin 13 minut 8 dvanáctek - 16 hodin 26 minut 10 dvanáctek - 20 hodin 32 minut Dvě deci vína odbourá tělo muže zhruba o půl hodiny později než dvanáctistupňové pivo. Při pití tvrdého alkoholu je čas na vynulování jednoho "panáku" (0,05 l) přibližně stejný jako u jedné pivní dvanáctky. Tělo ženy alkohol jinak přijímá než u muže: ženské tělo obsahuje více tuku, do kterého alkohol neprostupuje. Má tak v těle méně místa a způsobuje rychleji opilost. Rovněž dětské tělo je velmi citlivé (díky malé hmotnosti) na množství alkoholu a rychle vede k opilosti a ev. smrti. Pokud nemáte alko tester, můžete si hladinu alkoholu i vypočítat podle následujícího vzorce: Ct = (a/p-r) - Bt Ct- hladina alkoholu Bt - čas v hodinách od začátku pití A - množství požitého alkoholu v gramech p - hmotnost jedince v kilogramech r - faktor pohlaví (muž cca 0,7, žena cca 0,6) Zdroj internetové stránky MUDr. Zbyňka Mlčocha Hladinu alkoholu Ct v promile a v čase Bt v hodinách od začátku pití můžeme vypočítat z tohoto vzorce, kde a je mn. požitého alkoholu v gramech, p je hmotnost jedince v kkilogramech a r je faktor pohlaví (muž cca. 0,7, žena 0,6). Z uvedeného vzorce lze také vyvodit nepříznivé poměry u dětí. Snadněji dosáhnout vysokých,, s přežitím neslučitelných hladin alkoholu v krvi.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání