Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soud se sexuologem Weissem: Smrtelná zranění způsobila otci nepřipoutaná dcera, tvrdí patolog

Autor: ljš, Jiří Čada - 
4. října 2017
11:23

Nepřišel jako znalec, ale tentokrát jako obžalovaný! Známému sexuologovi Petru Weissovi (62) hrozí u pelhřimovského soudu za tragickou nehodu, při níž u Rynárce přišel o život pětapadesátiletý otec s dcerou, kteří cestovali v protijedoucím voze, až šest let vězení. U soudu však vyšly najevo nové skutečnosti. Mladá žena prý nebyla připoutaná.

Weiss k soudu přišel v doprovodu svých advokátů, s novináři ale mluvit nechtěl a obrnil se mlčením. Známý sexuolog už dříve prohlásil, že si z nehody nic nepamatuje. A to také zopakoval i u soudu. „Jel jsem na chalupu, kterou mám v okolí Počátek na Pelhřimovsku. Překvapila mě nečekaná objížďka a já musel po silnici, po které jsem nejel minimálně pět let. Naposledy si pamatuju průjezd zatáčkou, dál nevím, jak se to odehrálo. Pamatuju si jen, že na tu cestu jsem zabočil. Utrpěl jsem otřes mozku a víc si nepamatuji,“ vypověděl.

Že byl po střetu mimo, potvrdila i svědkyně, která byla na místě tragédie mezi prvními. „Seděl nepřítomně za volantem a hleděl před sebe,“ řekla policistům.

Bezprostředně po nehodě nabídl Weiss rodině zemřelých okamžitou finanční pomoc ve výši 250 tisíc korun, kterou však pozůstalí nepřijali. U soudu však po něm skrze zmocněnce žádají celkem 20 milionů korun.

Přehlídka znalců

Během dopoledního jednání se u svědeckého pultíku vystřídali celkem čtyři znalci. Patolog Zdeněk Šenkýř, který měl na starosti pitvu zemřelých, se ve svých závěrech zcela shodl s expertem obhajoby profesorem Přemyslem Strejcem. Podle nich způsobila smrt otce dcera Tereza, která nebyla na zadním sedadle připoutaná. Po nárazu udeřila hlavou do opěrky sedadla řidiče, čímž došlo u jejího otce k přetržení aorty a následnému vykrvácení.

Sama utrpěla zranění v oblasti lebky, která nebyla slučitelná se životem. Kdyby použila pásy, mohli být podle znalců zřejmě ona i otec naživu. „Přivodila by si maximálně střední až těžké zranění s dobou trvání léčení maximálně do šesti týdnů,“ shodli ze na dotaz soudce. Řidič i jeho manželka byli při jízdě připoutaní.

Pochybili i silničáři

Ve prospěch Weisse vyzněly i posudky z oboru dopravy. Znalci se shodli, že vozovka byla ze strany silničářů v nepořádku. Krajnice byla v místě o 30 centimetrů níže než silnice. "Nejednalo se o standardní krajnici, ale o podélný schod," uvedl docent Jiří Šachl. "Kdyby tam tento schod nebyl, nehoda by se nestala," konstatoval.

Podle znalce nebyla tato překážka na silnici viditelná, neboť se nacházela za vrcholem stoupání. Weissův jaguár byl po vjetí do problematického místa vymrštěn do protisměru.

Znalci se zcela neshodli pouze na rychlosti, kterou sexuolog jel. Podle soudem přizvaného odborníka se auto pohybovalo rychlostí 88 km/h, znalec obhajoby uvedl o 3 km/h méně.

Soudce Jiřího Zacha rozsudek během středečního jednání nevynesl. Verdikt by měl zaznít 18. října, Weiss si jej ale osobně nevyslechne, což dopředu soudu oznámil. Ke všem úkonům však zplnomocní své advokáty.

Tragická nehoda

Tragická nehoda se stala 16. září 2016 mezi obcemi Rynárec a Houserovka na Pelhřimovsku. „Při průjezdu levotočivou zatáčkou nezvládl řidič řízení a vyjel pravými koly vpravo mimo komunikaci. Následně přejel do protisměru, kde došlo ke střetu,“ popsala srážku dvou aut už dříve policejní mluvčí.

Pětapadesátiletý Jaroslav Š. na místě zemřel, jeho pětadvacetiletá dcera sedící na zadním sedadle podlehla následkům nehody v nemocnici. Těžce zraněná byla také devětačtyřicetiletá matka, která cestovala na předním sedadle.

Sage ( 5. října 2017 10:51 )

To snad není možné. Všichni jezdíme po silnicích, které zdaleka nejsou v pořádku, všichni tak musíme jako řidiči předvídat a přizpůsobit jízdy všemu. Kdo by se bavil s námi obyčejnými? Prostě boural. Nehodu způsobil on. Je to tak absurdní. Jakým způsobem posádka uvnitř vozu zahynula je snad až druhotná záležitost! Ale celou podstatu smrtelné nehody obrátí vlastně proti oběti. Sami si za to asi můžou. Opravdu hnus. Chudáci.

federika1 ( 5. října 2017 09:36 )

prosím??? Vy se nedivíte? Ona měla povinnost se připoutat, třeba i na 10 metrech. Nepřipoutala se, nežije.

kupredu-leva ( 4. října 2017 22:44 )

Dvacet milionů - to je slušný vejvar. To ani Slámová z těch mrtvolek dětí nevytříská. Čest práci!

defakto ( 4. října 2017 21:43 )

... to jsou jenom vaše spekulace .

defakto ( 4. října 2017 21:39 )

... na soudu bylo skonstatované , že Weiss nepřispůsobil jízdu stavu vozovky !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání