Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

71 let od poslední veřejné popravy v Česku: Proč poslala Kašparová na smrt desítky Čechů?

Autor: idh, aba - 
14. září 2017
05:25

13. září 1946 značí den, kdy došlo v Česku k poslední veřejné popravě. Herta Kašparová (†23) byla oběšena za zločiny proti lidskosti. V posledních dnech druhé světové války poslala na smrt 33 lidé z Třeště.

Zdejší rodačka Herta pracovala během války pro gestapo jako překladatelka a jejich kruté praktiky se na ni nejspíš podepsaly, protože i ona projevila podobnou krutost. Stalo se tak dva dny po zdánlivém osvobození města, 7. května 1945.

„Město znovu ovládli příslušníci SS a začali si vyřizovat účty s povstalci i civilisty, řekl Jiří Vybíhal, autor knihy Třešť 1945. Po Kašparové chtěli, aby prstem ukázala na ty, kteří se zúčastnili povstání. Ti pak byli zastřeleni jednou ranou do srdce. 

„Nechala popravit i mého manžela, dva švagry a ještě další chlapce. Nejmladšímu nebylo ještě 17 let, vzpomínala v dokumentu ČT pamětnice Vlasta Páralová. Spekulovalo se o tom, že k popravě vybrala lidi, kteří se ji smáli za její postižení. Narodila se totiž s „obrácenou nohou", a ačkoliv se její postižení podařilo vyléčit, stále trochu kulhala a děti se ji smály. To ale zřejmě nebyl ten pravý motiv.

„Byla to pomsta za pomstu. Kašparová vybírala i ty, kdo podle jejího názoru nějakým způsobem poškodili její rodinu, dodal Vybíhal. Ten den zemřelo v Třešti 33 lidí. Oběti pohřbené v jámě v rohu dvora, kde je zastřelili, byly exhumovány a identifikovány rodinami 12. května 1945.

Hertu Kašparovou dostihl její osud 13. září 1946 kdy byla před sedmou večer popravena za zločiny proti lidskosti. Když ji vedli k popravišti, podlomila se jí kolena. Do poslední chvíle nevěřila, že ji poprava čeká. Jejím posledním přáním bylo, aby viděla bratra. Přání jí splnili,“ vzpomíná na ten den pamětnice Páralová.

Poprava Kašparové byla poslední veřejnou popravou v Česku. Na popravu se prodávaly vstupenky, události přihlíželi i školáci, což později kritizoval tisk. Mnoho místních má doma ještě pohlednice, které k té příležitosti vznikly. 

Video  Přežila vypálení Lidic: Paní Miloslava popisuje noc hrůzy!  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

mirco ( 14. září 2017 21:59 )

pochcanyCarmin. Mas dobry nick a hlavne pravdivy. Ten rusofil Carmin je na hlavu padly, vynachava tabletky na hlavu, co mu v Bohnicich predepsali a pak pise nesmysly

pochcanycarmin ( 14. září 2017 11:47 )

Už to ředidlo nechlastej, rozežírá ti to mozek.

karkulka_z_lesa ( 14. září 2017 10:26 )

To je zase gramatika: "....poslala na smrt 33 lidé z Třeště...." Ucil se autor v Plzni?

tgbg ( 14. září 2017 09:53 )

Proč nepopravili veřejně taky všechny komunistické kolaboranty po r 1989?

kupredu-leva ( 14. září 2017 08:23 )

Komouš moiaza kecá. Nacisté a komunisté mají společné kořeny. Národně socialistická německá dělnická strana (německy: NSDAP, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) vznikla 24. února 1920 Její členové se nazývali nacisté (spojení/zkratka slov národní a socialistické). Myšlenky této strany fascinovaly Adolfa Hitlera, který do ní vstoupil a brzy se stal jejím předsedou. V 1932 roce vyhrála volby. Pomocí NSDAP zavedl Hitler v Německu fašistickou diktaturu, která se u moci držela 12 let (1933 - 1945), kdy byla poražena ve druhé světové válce Spojenci (USA, V a SSSR. Nejznámější členové: Adolf Hitler, Hermann Göring, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich, Roland Freisler. Konrad Henlein etc. Ideologie levice je vždy založena na lžích a vždy vede ke zločinu. Vždy nějakým způsobem ospravedlňuje krádeže majetku (zestátňování), jejímž konečným stádiem jsou fyzické likvidace majitelů podle nějaké (levicové) ideologie, ať už rasizmus (pronásledování Židů levicovou NSDAP), nebo komunistický třídní boj. Má pravice nějakou ideologii, jako má Hitlerova levice svůj Mein Kampf či komunisté Marxův Kapitál? Nacistická ideologie dále čerpá ze socialismu (přivlastňuje si prvky kolektivismu či sociální demagogie vyhovující nižším vrstvám), antibolševismu (vyhovující vyšším vrstvám), nacionalismu (umožňující získat podporu konzervativních sil) a antisemitismu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání