Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za znásilnění si může žena sama: Spoluautor sporné kapitoly v učebnici kriminologie se brání

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: aba - 
29. srpna 2017
16:47

Internet v posledních dnech pobouřila stránka v učebnici Kriminologie, jejíž fotografie se lavinově šíří. Text kapitoly o sexuální kriminalitě si totiž lze vykládat tak, že podle autora má žena na svém znásilnění také podíl. Proti těmto nařčením se ohradil spoluautor sporného textu s tím, že je to celé vytržené z kontextu. 

Jádrem bouřlivých reakci na internetu napříč sociálními sítěmi se stal oddíl kapitoly učebnice Kriminalistiky, kde se píše o definicích situací sexuálního násilí. V oddílu se například dozvídáme o „podílu oběti na vině“. Pasáž tvrdí, že ženy mohou v mužích, mnohdy i záměrně, vzbudit sexuální pudy svojí vyzývavostí nebo obnažováním. Podobné situace často končí tak, že se muži nezvládnou ovládnout.

Dále se v textu píše, že pokud je útočník opilý, tak má „nízký podíl viny“, protože nemohl zcela zastavit své touhy. Jiným příkladem v učebnici je situace, kdy oběť je poškozena minimálně a žena neutrpěla žádné viditelné rány.

Zvláště pak fakt, že alkohol je vlastně „polehčující“ okolnost vzbudil velké vášně. Lidé se na sociálních sítích ptají, zdali by tedy figuroval stejně například při vraždě nebo řízení v opilosti. Spoluautor sporného textu, právník Lukáš Bohuslav, který působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovi ale v rozhovoru pro server idnes.cz tvrdí, že se jedná o špatnou interpretaci textu, který byl vytržen z kontextu.

Podle Bohuslava je nutné pasáž o sexuální kriminalitě vykládat v kontextu ostatních kapitol učebnice. „Když se podíváte na ty předchozí kapitoly, tak se tam zabýváme i mýty, které objevují v souvislosti se znásilněním. Vůbec nezpochybňujeme míru zavinění pachatele. Vždycky za to samozřejmě může pouze pachatel trestného činu. Ale samozřejmě oběť v určitých specifických situacích k tomu může do jisté míry přispět. Nikdo ale toho pachatele neospravedlňuje,“ hájí pohled na věc s tím, že kriminologie není věda o emocích, ale o poznatcích, mezi něž patří i to, co ke kriminalitě jako takové přispívá.

Vedoucí katedry kriminologie na Policejní akademii Petr Přecechtěl ale ujistil, že na škole se problematika vykládá zásadně odlišně jak ve výuce, tak ve specializovaných kurzech. 

Video  Rozzuřený dav zlynčoval pedofila, který zavraždil holčičku (†4)  - YouTube
Video se připravuje ...

Nezadat ( 29. srpna 2017 17:08 )

A co by jste očekávali od debilů z Plzeňských práv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání