Čeští koně končí v německých buřtech

Handlíři na Tachovsku vykupují staré koně s tím, že je nechají dožít. Zvířata pak ale jdou na jatka do Německa
Obrovský kšeft kvete na Tachovsku s koňmi. Handlíři levně skupují nevyužívané koně s tím, že je nechají dožít, ale pak draze prodávají zvířata na jatka v Německu. Hřebci a klisny z Česka tak končí v salámech, klobásách a dalších uzeninách. Vybranými lahůdkami z koňského masa si pak cpou břicha labužníci ne jen v Bavorsku a v SRN, ale dokonce i v Itálii. Tady byznys s koňským masem frčí nejvíce. Příležitosti, jak snadno vydělat, se proto chytili koňáci v pohraničí. Mnozí z nich na veřejnosti vystupují jako milovníci koní, zvířata ale nemilosrdně posílají na smrt a pěkně si při tom mastí kapsy. "Od starých lidí koupí koně třeba za 10 tisíc. Na jatkách ve Weidenu ho obratem prodají v přepočtu za 40 tisíc korun," objasnila obchod chovatelka koní Petra Velichová (28) z Tisové na Tachovsku. Prodej koní do buřtů potvrzuje i právník z Tachova Lubomír Soukup, jehož kancelář problémy s tímto obchodem už několikrát řešila. "Mnozí lidé z regionu o tomto kšeftování vědí, veřejně se ale o tom nikde nemluví. Z Tachovska odjíždějí na jatka v Bavorsku nákladní auta plná zvířat," říká Soukup. "Kůň je normální jateční zvíře. Pro řezníka je to obyčejný kus masa. U Čechů je vžité, že kůň se nejí, v Itálii či SRN je ale koňské maso lahůdka. Každá země má tak své odlišnosti. Třeba v Asii se jedí psy a nikoho to tam nevzrušuje," podotkl zvěrolékař z Přimdy Ivo Moročkovský.