Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Noční přesun kvůli hrozbě vraždy! Češi v prokletém hotelu, kde zabíjel Kramný

Autor: Slávka Červená - 
10. srpna 2017
05:00

Sexuálně ji obtěžovali. Když se jí zastal přítel, dostal se do bitky. Nakonec na něj naběhli tři muži, kteří ho spoutali a drsně zbili. Dovolená v egyptské Hurghadě, kde Petr Kramný (39) zavraždil svou manželku a dcerku, se stala pro Sabinu (27) a Jana (27) z Vsetínska hororem. Kvůli hrozbě museli být přesunuti z hotelu během noci. Co po napadení udělal delegát?

Stěhování

A jak postupoval egyptský delegát? „Sepsal si, co se stalo. Pak se tam objevila i policie a chtěla, ať vypovídám. Egypťan to překládal. Sepsali to, ale žádnou kopii mi nedali. Chtěl jsem, aby mi dali dýchnout, ale na to nereagovali. Poté mně delegát sdělil, že z důvodu mé bezpečnosti mě převezou na jiný hotel. Že mi může jít o život,“ reprodukuje jejich slova Honza. A tak se i stalo.

 

Sabina šílela

Přestěhovali ho do pět kilometrů vzdáleného hotelu Grand Seas Hostmark Resort. „Vezli ho v noci v autě, ve kterém byla kromě česky mluvícího Egypťana a dalšího muže také česká delegátka cestovní kanceláře,“ říká Sabina. V novém hotelu Honza dostal zpět svůj pas. Všechny jeho věci ale měly zůstat v pokoji v Titaniku a hlavně – přítelkyně netušila, kde je.

„Hledala jsem ho, nikdo mi nic neřekl. Vyšilovala jsem. Volala jsem neustále taťkovi a sháněla delegátku. Ta mi v noci napsala SMS, že přítel je v pořádku, ale v jiném hotelu. Problém byl, že Honza nemá mobil a neměl mi jak dát vědět. Viděli jsme se až v 15 hodin následujícího dne v autobuse, který nás vezl na letiště. Báli jsme se ještě nějaké odvety, a proto jsem vše telefonovala na naši ambasádu v Káhiře až z letiště,“ říká Sabina, máma malé dcery (1,5).

Cestovka: Delegátka to pomohla urovnat

Zájezd si kupovali přes cestovní agenturu CK Bob Tour. „Na nás se zatím neobrátili. Nevíme o ničem. Pokud se to stalo, je nám to líto, protože jsou to naši stálí a dobří klienti. My jsem agentura. Zájezd byl od cestovní kanceláře. Za naši 12letou praxi jsme se s takovým případem nesetkali,“ reagovala majitelka CK Bob Tour Vladimíra Juřičková. Delegátka, která případ na místě v Hurghadě za cestovní kancelář řešila, se k tomu nechtěla vyjadřovat.

Ministerstvo o incidentu ví

„Můžeme potvrdit, že se na naši ambasádu v Káhiře ve středu 2. 8. večer před svým odletem do Prahy obrátila jedna Češka s tím, že její přítel měl být v návaznosti na sexuální obtěžování její osoby napaden, svázán, zbit a okraden. Na dotazy ohledně aktuální konzulární pomoci dotyčná sdělila, že žádnou nepotřebují a že se nacházejí na letišti, kde čekají na svůj spoj do Prahy. Zároveň se domlouvala s naším kolegou, že by ráda případ řešila dál. Ten ji informoval o možném postupu a upozornil ji také, že je potřeba mít oficiální dokument. Policejní zprávu ani svědectví delegáta však dotyčná v průběhu telefonátu neměla. Během uplynulého víkendu s ní byla naše ambasáda znovu ve spojení. Dotyčná informovala naše kolegy, že nějakou dokumentaci má a pošle ji. Egyptská strana nás o ničem neinformovala,“ řekla Irena Valentová, zástupkyně ředitelky tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí.

Později odpoledne pak vyjádření doplnila. „Potvrzuji, že naše ambasáda obdržela již i e-mail od dotyčné Češky. Nicméně dodané informace jsou z konzulárního hlediska nekompletní. Chybí policejní zpráva. Tu si musí vždy dotyčný vyžádat. Také doporučujeme, aby se lidé v takovýchto případech nebáli, nečekali a ambasádu kontaktovali okamžitě.“

 

Lékařská zpráva: Otlak po svázání

Dvojice se vrátila domů 3. srpna brzy ráno a Jan okamžitě zamířil k lékaři. Ten mu vypsal neschopenku. Tu i zdravotní zprávu Blesku ukázal. Co v ní například stojí? Tržná rána na hlavě, krevní výron na bedrech, hematomy na rukou i lýtku, oděrky na paži, čele i rameni, otlak po svázání…

Požadujeme, aby se tím zabývala ambasáda

„Chovali jsme se, jak jsme zvyklí u nás v Česku – přátelsky, protože takoví jsme. A to byla chyba! Takové bití, a hlavně omezování člověka na svobodě je trestuhodné, stejně jako krádež. To si zaměstnanci hotelu nemohou dovolit. Takovéto chování Egyptu reklamu nedělá. Požadujeme, aby se naším případem ambasáda zabývala. Nemusíme být jediní. Vše jsme tam písemně zaslali,“ říká razantně Sabina.

Co na to hotel?

Blesk se pokusil získat vyjádření zástupců hotelu Titanic Palace. Po telefonu nechtěli na otázky odpovídat, požadovali je e-mailem. Do uzávěrky vydání se však hotel nevyjádřil.

 

Případ Petra Kramného (39): Na dovolené zabil manželku i dceru

Případ, který se odehrál 30. července 2013 v Hurghadě v hotelu Titanic Palace, sledovalo celé Česko. Petr Kramný (39) tam byl na dovolené s manželkou Monikou (†36) a dcerou Klárou (†8). Když se prý probudil ve svém pokoji, byly jeho žena a dcera mrtvé a vše nasvědčovalo, že šlo o otravu. I Kramný totiž skončil v nemocnici, kde podstoupil výplach žaludku. Kvůli vyšetřování musel zůstat v Egyptě až do konce října.

Po návratu do Česka byl několik měsíců na svobodě a chodil i do zaměstnání. Pak ho ale policie v únoru 2014 zatkla, umístila do vazby a obvinila z dvojnásobné vraždy. Dostal 28 let vězení, své blízké podle soudu zabil elektrickým proudem. Motivem měl být fakt, že to mezi manželi neklapalo a Monika prý chtěla Kramného opustit. Ten stále tvrdí, že je nevinný.

VIDEO: 4 roky od smrti Klárky a Moniky: Co řekla Kramného maminka?

 

Video  4 roky od smrti Klárky a Moniky: Co řekla Kramného maminka?  - Jiří Krušina
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání