Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dívka (20) z Trutnovska se chtěla zabít: Policisté s ní vyjednávali 32 hodin

Video se připravuje ...
Autor: ČTK ljš - 
19. července 2017
13:56

Dvaatřicet hodin vyjednávala policie v minulých dnech na Trutnovsku s dvacetiletou psychicky nemocnou ženou, která vyhrožovala sebevraždou. Spáchat ji chtěla doma, kam utekla z psychiatrické léčebny. Ozbrojena byla dvěma jatečními pistolemi a dlouhými noži. Ženu se nakonec policistům podařilo zajistit, nikdo nebyl zraněn. 

Případ začal tím, že matka policii nahlásila, že se její dvacetiletá dcera vrátila domů a že se se svým dědečkem zabarikádovala v prvním patře rodinného domu. Žena vyhrožovala, že se zastřelí jateční pistolí. „Žena všechny přítomné opakovaně ujišťovala, že se do léčebny dobrovolně v žádném případě nevrátí,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Policisté zjistili, že kromě jateční pistole je v domě i velké množství nožů a různé druhy sedlářského náčiní, které by žena mohla použít jako zbraň. Kromě toho také věděli, že se žena v minulosti dopustila násilného jednání a může být nebezpečná nejenom sobě, ale i svému okolí. 

Podle informací Blesku jde o Alex P., která se v léčebně Kosmonosy léčila se silnými depresemi a sebevražednými sklony. V době vyhlášení pátrání policie uvedla, že dívka vypadá a cítí se být více jako muž. I její maminka o ní v telefonátu na policii hovořila v mužském rodě.

Náročná akce

Při vyjednávání se u ženy vystřídalo pět policejních vyjednávačů. „Komunikace se ženou probíhala na dálku, nejprve ze dvoru domu, kdy žena s policisty komunikovala přes okno, a poté přímo z domu, kde s nimi hovořila přes zavřené dveře,“ uvedla Ježková. Žena policisty stále ujišťovala, že má zbraň přitisknutou k čelu a nebude váhat ji použít. „O tom, že vše myslí vážně, se policisté měli v jednu chvíli možnost přesvědčit na vlastní oči, a to přes okno do pokoje,“ uvedla Ježková.

Zhruba po 18 hodinách vyjednávání pokoj opustil již hodně unavený dědeček, který rezignoval a svoji vnučku přestal bránit. Vyjednávačům se ho podle Ježkové podařilo získat na svoji stranu, což byl zásadní moment ve vyjednávání. Muž policistům sdělil, že žena je zraněná na ruce. „Mladá žena během vyjednávání prudce měnila nálady, které výrazně bránily racionálnímu způsobu komunikace,“ uvedla Ježková. Neměla podle ní žádné zvláštní požadavky, chtěla jen vodu, kterou jí policisté zajistili.

Po jeden- a půldenním nepřetržitém vyjednávání se na ženě začala projevovat únava. Policisté tak mohli zmoženou ženu bezpečně zajistit a převézt zpět do léčebny, odkud utekla. 

V pokoji pak policisté nalezli dvě jateční pistole a zhruba deset velkých nožů. Zajistili i ostré sedlářské náčiní. 

Královéhradečtí policejní vyjednávači řeší podle Ježkové v průměru jeden případ vyjednávání měsíčně. Na další asi dvojnásobný počet případů je operační důstojník vysílá. Před jejich příjezdem na místo události se ale většinou podaří situaci zklidnit a vyřešit těm policistům, kteří na místo přijíždějí jako první. Nejčastějším důvodem k vyjednávání bývá vyhrožování sebevraždou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání