Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidská zrůdnost nezná mezí: Kachnám na Labi někdo prostřeluje krky jehlicí

Autor: aba - 
10. července 2017
16:47

Naprostá zvrácenost. Jen tak se dá označit případ, který řeší záchranáři v Poděbradech. Na Labi pod místním zámkem se v hejnu kachen nachází i jedinci, kteří mají krk propíchnutý jehlicí. 

Záchranáři dostávali hlášení od lidí, kteří místní kachny krmí, už od začátku července. Pokouší se postiženým kachnám, které mají skrz krk zapíchnutou jehlici, pomoci, ale vzhledem k povaze ptáků je to složité.

„Jejich odchyt je hodně problematický. Žádné běžné metody zde nefungují, kachny se pohybují ve větším hejnu a víceméně se drží trochu stranou. Situaci proto stále řešíme,“ píše na svém Facebooku záchranná stanice Huslík, která odchyt provádí. Prozatím odchytila dvě kachny, kterým jehlici z krku vytáhla. Hlášených jich má být šest. Kachny nejdou ani uspat, protože rána z narkopušky by je zabila. Musí je tak zahánět do jednoho místa, odkud nemají šanci zmizet, a pak je odchytávat. 

K takovému zranění nepřišla zvířata nějakou přírodní nehodou. Agresorem byl v tomto případě člověk. „Všechna zranění jsou totožná. Domníváme se, že někdo úmyslně kachny střílí a dopouští se tak jejich týrání. Jak situace bude dále pokračovat, zatím nevíme. Vše je nyní v rukou policie. Upřímně doufáme, že se bezohledné řádění podaří co nejdříve zastavit,“ pokračuje záchranná stanice.

Pravděpodobně po zvířatech někdo střílí z malého samostřílu, který se dá koupit jako hračka, která vystřeluje například párátka. V rukou člověka se ale může stát zbraní k týrání. „Případem se zabýváme jako možným přestupkem týrání zvířat. V případě dopadení pachatele by mohlo dojít k překvalifikaci na přestupek proti majetku. Pokud by se prokázal úmysl kachny zabít, pak by se mohlo jednat i o pytláctví,“ řekla pro server Deník.cz policejní mluvčí Petra Potočná. Jestli se jedná o krutou dětskou hru, nebo bezcitného dospělého, zatím není jasné. 

Video  Jen pro silné povahy: Týraný pejsek politý lepidlem bojoval o život.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Postižené kachny z Labe Postižené kachny z Labe | Facebook/Záchranná stanice pro chráněné živočichy Huslík

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání