Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Svědkyně nehody autobusu s Čechy v Bulharsku: Všichni se snažili dostat raněné ven. Cestovka dělala, co mohla

Video se připravuje ...
Autor: ljš - 
3. července 2017
10:06

Neseděla přímo v havarovaném autobusu, přesto může turistka Věra o okolnostech nehody českého autobusu v Bulharsku hovořit. S rodinou cestovala v mikrobusu, který jel přímo za vozem, jenž měl nehodu.

K nehodě autobusu, který převážel české turisty z letiště do jednotlivých bulharských letovisek, došlo v pátek kolem deváté hodiny ráno. Bulharský řidič narazil do ruského autobusu, který mu náhle vjel do cesty. Na místě bylo asi 14 zraněných. Nejhůře dopadl právě řidič a český zástupce cestovní kanceláře Čedok, která zájezd pořádala.

„My jsme měli štěstí, že nás na letišti právě ten delegát, který se při nehodě zranil, posadil do mikrobusu a jeli jsme tak až za havarovaným autobusem,“ řekla Blesk.cz paní Věra. Rozhodla se reagovat na svědectví jiné účastnice zájezdu, která byla při nehodě spolu s dcerou zraněna a podle níž zůstaly napospas vlastnímu osudu.

„Není rozhodně pravda, že by cestujícím na místě nikdo nepomohl. V protisměru okamžitě začali zastavovat řidiči, skákali do dálnice a snažili se vytahovat lidi ven. Od těch řidičů to byla opravdu velmi lidská reakce. Volali policii, ta přijela na místo s hasiči jako první. Je pravda, že to sanitkám chvíli trvalo, ale byl opravdu veliký provoz,“ řekla žena.

Odmítla i výtky proti přístupu cestovky. „Opravdu to na nás nepůsobí, že by se na lidi vykašlali. S námi v mikrobuse jel animátor Libor, který tu je také za Čedok, a ten okamžitě běžel do autobusu pomáhat raněným. Pečoval o ně, snažil se obstarat vše potřebné,“ popsala paní Věra.

„Stěžovat si nemůžeme ani teď. Delegáti s námi byli v kontaktu telefonicky, omlouvali se třeba, že k nám mohou dorazit až následující den a podobně. Opravdu se starají. Delegátka, která k nám přijela, měla najeto 800 km, protože Čedok sem kvůli nehodě stahoval své delegáty i z jiných oblastí, aby se postarali na tomto místě,“ vysvětluje turistka.

Podle ní se cestovka také velmi dobře postarala o dva nejvážněji zraněné klienty. Jeden má zlomený kotník a druhý kyčel. To dokládají i slova generálního ředitele Čedoku Jana Koláčného. „Podle vyjádření pojišťovny jsou v nejlepší nemocnici v celé oblasti Burgasu a péče o ně je na odpovídající úrovni. Náš pracovník je s nimi prakticky stále ve spojení a čekáme, jakým způsobem se ošetřující lékař vyjádří k jejich možnosti převozu. Předpokládáme, že to bude trvat několik dnů a pravděpodobně půjde i o převoz jejich rodinných příslušníků,“ řekl o víkendu Blesku. 

Paní Věra má přesto pro nespokojené klienty pochopení. „Chápu, že to těmi zraněnými otřáslo, ale u nás to rozhodně nebudilo dojem, že by o turisty nebylo postaráno. Ti zranění byli asi pochopitelně v šoku, navíc jim ta událost zkazila dovolenou, tak to zřejmě vnímali jinak. Chtěla jsem ale přinést i druhý pohled,“ uzavřela.

gradela ( 4. července 2017 22:11 )

 Jsem Velice rada, ze Nas pani Vera chape a ze se o ni Cedok stara. O Nas o vsechny, kteri jsme byli ucastnici nehody, se Cedok do dnes radne ne ne nepostaral. JANA Moravcova

gradela ( 4. července 2017 19:48 )

 Jeste bych chtěla doplnit, ze tady pani Vera Cedok tu s nami na hotelu neni. A o peci Cedoku nic nevi. Pani delegatka najela 800km? Pani delegatka jezdi na kole tak to nevim jak by zvladla kdyz je tu sama

gradela ( 4. července 2017 19:39 )

 Jsem primim ucastnikem teto nehody. Takze pani Vero vyzivavam Vas vylezte z anonymity a sejdeme se spolu na letisti. Kde jste byla kdyz jsme potrebovali pomoc? Sedela v aute Co? Vy vubec nemate pravo se vyjadrovat k tomu jak se citime.

Monikay ( 3. července 2017 12:38 )

Paní které se nic nestalo se asi těžko může vyjadřovat k věci z pohledu zraněných.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání