Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češka o hrozivé nehodě v Bulharsku: Delegáta odvezli jako prvního, ošetřit jsme se museli kapesníky sami

Video se připravuje ...
Autor: ljš, kon - 
1. července 2017
19:13

Těšili se na dovolenou u moře, místo toho v bolestech trpí v hotelu. Česká turistka Blesku popsala okolnosti vážné nehody autobusu, který havaroval v pátek ráno u bulharského Burgasu.

Pro skupinu českých turistů měla vysněná dovolená teprve začít. Bulharský řidič je vezl z letiště do hotelů, když náhle vrazil do ruského autobusu, který mu vjel do cesty.

„Bylo to opravdu hrozné. První sanitka přijela až po 20 minutách a odvezla řidiče a delegáta, protože ti na tom byli nejhůř. O nás se ale nikdo nestaral. Nikdo nikoho neošetřoval, museli jsme si pomoci sami ubrousky a podobně,“ řekla Blesku turistka, která si nepřála být jmenována.

Sama je jednou ze 14 zraněných. „Já mám silně rozseklý ret, tak jsem se nakonec asi po hodině a půl do sanitky dostala. Ale dcera, která na tom byla stejně, musela odjet s ostatními náhradním autobusem a sešité to tedy nemá. Řada lidí se ošetření nedočkala. V nemocnici, kde jsem byla, nás bylo asi šest nebo sedm, ale pomoc by potřebovalo tak dvacet lidí. Mají různé podlitiny, řezné rány a podobně,“ uvedla.

Na místě nehody i v prvních hodinách v nemocnici se bohužel Češi museli spolehnout sami na sebe. „Nový delegát nás nekontaktoval, v nemocnici s námi nikdo nebyl. Náhradní delegátka přijela až po dvou hodinách. Musím ale říct, že byla výborná, velice schopná a snažila se nám pomoct, což už se ale nedá říct o té, která nás má na starost v hotelu a příliš se o nás nezajímá,“ vypráví turistka.

Přestože jejich zranění nebylo tak vážné, mají s dcerou dovolenou zkaženou. „Nemůžeme kvůli poranění jíst, nemůžeme do moře. Takže přežíváme u bazénu, nafasovaly jsme brčka a pijeme jenom tekutiny,“ vysvětluje.

Převoz domů

Požádat o cestu domů se matka s dcerou nepokoušely. „To nemá smysl. Je tu mladá rodina, pán má zlomenou nohu a je hodně pořezaný. Těm řekli, že jim zajistí odlet, ale zatím  pro ně nedokázali sehnat místa. V nemocnici zůstává ještě pán, kterému odhalili zlomeninu v kyčli. Bude tam muset ležet pět dní, protože mu budou ředit krev. Kvůli hrozící embolii do letadla nemůže,“ popsala situaci dalších cestujících.

Podle generálního ředitele cestovní kanceláře ČEDOK Jana Koláčného je ale o oba vážněji zraněné muže dobře postaráno a rozhodnutí o odletu je v kompetenci lékařů. „Podle vyjádření pojišťovny jsou v nejlepší nemocnici v celé oblasti Burgasu a péče o ně je na odpovídající úrovni. Náš pracovník je s nimi prakticky stále ve spojení a čekáme, jakým způsobem se ošetřující lékař vyjádří k jejich možnosti převozu. Předpokládáme, že to bude trvat několik dnů a pravděpodobně půjde i o převoz jejich rodinných příslušníků,“ vysvětlil s tím, že nikdo další o přesun do Česka zatím nepožádal, ale v případě zájmu mu bude rozhodně vyhověno.

V nemocnici si několik dní poleží také zraněný delegát (28). „V současné době je hospitalizován se zlomenými žebry. V úterý by měl být propuštěn do domácího ošetřování,“ doplnil Koláčný.

Kdo je viník?

Dopravce pro cestovku najala spřízněná bulharská agentura. „My za nehodu rozhodně nemůžeme, ale ani ta místní dopravní firma, která to zajišťovala. Podle prvotního zjištění to není z viny šoféra,“ vysvětlil šéf Čedoku.

S tím ale nesouhlasí turistka, která se Blesku ozvala. „Někde se řešilo, že jsme nebyli připoutaní. To nebyli, protože tam nebyly žádné pásy! Až ten náhradní autobus je měl. Do něj všichni nalezli dozadu, připoutali se a prosili řidiče, aby jel pomalu. Ten první bulharský řidič jel totiž jako blázen, proto nestačil zabrzdit a do toho ruského autobusu narazil,“ řekla.

 

naidka ( 2. července 2017 07:55 )

Lepší je mapa, glóbus by tě mohl splést, protože je kulatý.

naidka ( 2. července 2017 07:50 )

Pozdrav se pokusím vyřídit podle tvého popisu ji jistojistě poznám.

egyptanka ( 2. července 2017 01:15 )

On už se neučí na základce zeměpis? Asie cha cha cha

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání