Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soud s Jakubem, který měl vědomě šířit HIV: Nechráněný sex s patnáctkou a drogové orgie

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
20. června 2017
11:51

Krajský soud v Liberci se dnes začal zabývat případem Jakuba K., který je obžalován ze šíření viru HIV. Podle spisu měl nechráněný sex s pěti ženami, přičemž čtyřem o své nemoci neřekl. Žádnou z nich nenakazil. Za šíření nakažlivé nemoci a pokus o těžké ublížení na zdraví mu hrozí až 12 let vězení. Kožarik dnes u soudu vinu popřel. Líčení bude pokračovat v září výslechy dalších svědků.

Podle obžaloby pětadvacetiletý muž o své nemoci ví od začátku roku 2009. V dalších pěti letech měl podle spisu nechráněný sex s pěti ženami. Kožarik dnes u soudu sex s třemi z nich popřel. Přiznal vztah se dvěma a nechráněný sex pouze s jednou, a to v letech 2009 až 2010. Jako důvod uvedl, že s ní chtěl mít dítě a žena o jeho nemoci věděla. „Narodila se nám malá, doktoři vše hlídali a vše dopadlo dobře. Obě jsou zdravé,“ uvedl Kožarik. S bývalou partnerkou ani dítětem v kontaktu není.

Dítě z doby, kdy s ní měl vztah, má i další Kožarikova bývalá partnerka. Spolu byli několik měsíců od konce roku 2012 v Nizozemsku, kde muž pracoval jako bagrista. Obžalovaný tvrdí, že i tato žena o jeho nemoci věděla a sexuální styk měli vždy jen s ochranou. Důrazně popírá, že by dítě bylo jeho. Žena bydlí na Slovensku. Z dnešního jednání se omluvila s odůvodněním, že se do Liberce nemá jak dostat. Vyslechnuta tak zřejmě bude při dalším líčení prostřednictvím videokonference.

Z pěti žen, které podle obžaloby Kožarik ohrozil svou nemocí, dnes u soudu vypovídaly dvě. Podle obžalovaného ani s jednou z nich sexuální styk neměl a byli jen kamarádi. To bylo ale v rozporu s tím, co svědkyně řekly. Obě shodně uvedly, že nechráněný sex s ním měly dvakrát a že o jeho nemoci nevěděly. Jedna u něj v Liberci bydlela několik měsíců v době, kdy oba užívali pervitin. Druhá s ním měla nechráněný sexuální styk v době, kdy jí bylo patnáct.

Krajský soud v Liberci se začal tento týden zabývat ještě jedním případem šíření nakažlivé nemoci a těžkého ublížení na zdraví. Podle obžaloby dvaačtyřicetiletý Pavel Hebelka při nechráněném sexu nakazil v letech 2011 až 2015 v Liberci tři ženy žloutenkou typu B. I jemu hrozí 12 let vězení. Podle obžaloby o své nemoci věděl od roku 2008, své partnerky na to ale neupozornil. Muž se hájí tím, že nebyl lékařem důkladně informován o rizicích a nikoho úmyslně nakazit nechtěl.

Video  Dům světla: Takhle vypadá místo, kde hledají pomoc HIV pozitivní  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání