Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Útok na Jakuba Vágnera? Sumce jsem na skládku nevyhazoval, hájí se

Autor: dce - 
20. června 2017
05:07

O víkendu se na sociálních sítích objevily šokující fotografie dvou kapitálních sumců – jenže místo ve vodě se nacházeli na čáslavské skládce. Údajně mají pocházet z rybníka Pohan, který obhospodařuje známý rybář Jakub Vágner. Ten se nyní k celé kauze vyjádřil – a jakékoli spojení s mrtvými rybami popírá.

Česko v sobotu šokoval nález dvou obřích sumců na skládce komunálního odpadu v Čáslavi. Fotografie dvou mrtvých ryb se objevila na Facebooku Sumcařina v Čechách a ihned se začalo hovořit o jejích původu. Podle Deníku mají pocházet z rybníku Pohan, kde mnoho takovýchto ryb žije.

Rybník má v péči známý rybář Jakub Vágner, který si podle starosty Čáslavi Jana Strnada objednal na oslavy dne dětí v Katlově kontejnery na odpad. Právě z těchto kontejnerůpak sumce na skládce vyklopily.

Vágner se od kauzy distancuje. „V podstatě na rok přesně čelím opět nechutnému útoku,“ napsal na Facebook. Já jsem žádné sumce nelovil, neusmrtil, nikam nevezl, a už vůbec ne na nějakou skládku. Kontejnery jsme pronajaté logicky měli, jelikož se do nich musel dávat odpad v průběhu akce,“ popsal Vágner.

Součástí dětského dne byla i rybářská školička, ani tady se ale žádní sumci nelovili. „Školu vedli přední čeští rybáři a reprezentanti, kteří se zaměřovali na lov malých ryb. Na Katlov ten den dorazilo přes 5 000 lidí, kteří tuto skutečnost mohou dosvědčit.“

Video  Jakub Vágner pomáhal při zachraňování uvězněných ryb na polích  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Vágner připomněl i loňskou kauzu, kdy byly obviněn z krádeží kapitálních ryb z jiných rybníků a jejich převážení do Katlova. Stejně tak nemohu vyloučit, že vše bylo učiněno záměrně. Obzvláště s přihlédnutím k faktu, že celou kauzu mají na starosti stejní lidé jako v roce minulém. Více se k této záležitosti nebudu vyjadřovat,“ dodal.

Správce rybníku tvrdí, že jde o fotomontáž, kterou chce někdo slavného rybáře poškodit. „Určitě nejsou od nás. Někdo udělal takovou aféru, takový humbuk a každej se toho chytá,“ sdělil nám Jan Pokorný s tím, že zachytil, že se fotka šíří po sociálních sítích. „Tady se žádní sumci nelovili na Dětský den a bylo tady 5 až 7 tisíc dětí a dospělých a všichni nad míru spokojený. Nějaký závistiví lidi chtěj takovým způsobem škodit, nerozumim tomu. Takovýmhle způsobem si vymyslet nějaký příběh je celkem ubohý,“ doplnil.

Že by mělo jít o fotomontáž, ale přímo popírá vyjádření firmy AVE CZ, která spravuje skládku v Čáslavi. „Dne 7. 6. 2017 jsme přijali na skládku AVE v Čáslavi odpad charakterizovaný jako směsný komunální odpad. Na dně velkoobjemového kontejneru však byla i dvě těla uhynulých ryb, sumců velikých. To jsme zjistili až po výsypu kontejneru. Vzhledem k tomu, že ryby byly již v silném rozkladu – venkovní teplota byla dne 7. 6. na skládce okolo 28 stupňů Celsia – rozhodli jsme se pro nejschůdnější řešení, tedy ryby uložit do vytvořené prohlubně a překrýt inertním odpadem ve skládce. Původce odpadu jsme o tomto kroku informovali a rovněž jsme celou situaci nahlásili na městský úřad v Čáslavi, odbor životního prostředí,“ řekla Blesku tisková mluvčí společnosti Pavla Ivácková.

Podle starosty Čáslavi Jaromíra Strnada si pracovníci AVE ničeho podezřelého nevšimli. „Pracovníci při odvážení nezkoumají, co se v kontejnerech nachází,“ řekl Deníku.

„Nerozumím tomu, je to fakt otřesné, jak může se zvířaty někdo takhle zacházet,“ podivoval se nad nelidským zacházením rybář Jan Volenec. Podobný názor sdílí i další lidé a celou kauzou se začala zabývat už i Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj. „Musíme provést šetření, jakým způsobem byli sumci usmrceni a na jakou byli dovezeni skládku,“ sdělil zatím Deníku Otto Vraný.

wooligan ( 20. června 2017 11:55 )

Vágner ryby vubec neji. Je to pro nej jen biznis. Je to hnus

naidka ( 20. června 2017 08:26 )

Nechci se nikoho zastávat, ale řekla bych, že snímek je fotomontáž, tak naaranžovaně přece nevypadají sumci vyklopení ze dna kontejneru a kde je ostatní odpad, co v kontejneru byl. Navíc pracovníci skládky tvrdí, že ryby hned zahrabali, takže jiný důkaz není.

snehulak ( 20. června 2017 08:21 )

Jakub Vágner to nebyl. Všechny ty sumce nachytal na Lipně neznámý rybář a než je stačil naložit do dodávky, tak mu pochcípali. Nevěděl co s nimi a tak je odvezl kousek za Čáslav.

mckartny ( 20. června 2017 07:36 )

 Vždycky jsem říkal ze sportovní rybolov v takovém levlu je prasarna kdyby to dělal jiným zvířatům tak se z toho kde kdo posere takhle z něj dělají ještě celebritu

jerry ( 20. června 2017 06:05 )

Čí pravda?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání