Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mladík, který ubodal policistu: Myslel jsem, že jsou to gangsteři, tvrdil u soudu

Autor: ČTK ljš - 
12. června 2017
12:47

Vymlouvá se na to, že byl zdrogovaný! U krajského soudu v Českých Budějovicích začalo líčení s osmnáctiletým Lukášem Hajným, který loni v prosinci na Českobudějovicku napadl dva policisty. Jeden z nich na následky zranění v nemocnici zemřel. Hajný u soudu řekl, že pod vlivem drog nepoznal policisty a myslel si, že jsou to gangsteři. 

Jak dříve řekl státní zástupce Petr Dušek, který podával obžalobu, hrozí Hajnému za vraždu až dvacetileté vězení a nelze vyloučit ani výjimečný trest. Příbuzní mrtvého policisty žádají odškodné přes milion korun. Soudkyně Olga Smrčková řekla, že rozsudek tento týden nepadne, protože se z jednání omluvila znalkyně.

Tragédie se stala 18. prosince 2016 kolem 11:00 ve Velicích, části obce Dříteň na Českobudějovicku. Hajný dva policisty napadl dřevěnou tyčí a nožem a způsobil jim těžká zranění. Policisté ho dokázali zneškodnit a přivolat posily. Oba zasahující skončili v nemocnici. Jednoho z policistů museli lékaři ihned operovat, po dvou dnech nakonec zraněním podlehl.

Hajný, který bral poslední čtyři roky pervitin a jiné drogy, vypověděl, že v den vraždy už dva nebo tři dny nespal a měl halucinace. Byl pod vlivem pervitinu a alkoholu, nejdříve koštětem napadl otce, protože nemohl najít peněženku a myslel si, že mu ji otec vzal.

„Táta řekl, jestli zase chlastám, pak jsem začal šílet. Ani jsem nepoznal, že je to policie, kdybych věděl, že je to policie, nechám se odvést, ať se děje cokoli. Myslel jsem si, že jsou to gangsteři, že mi přišli vyvraždit rodinu. Objevili se dva chlapi v černém a řekli, ať nedělám problémy. Držel jsem nůž, bodal jsem doleva i doprava, kolikrát jsem bodnul, nevím. Moc toho lituju, už nechci nikdy fetovat,“ vypověděl před soudem Hajný, který vychodil základní školu a poté vypomáhal matce v hospodě, byl také v evidenci Úřadu práce.

Policista: Věděl o nás

Policii na místo zavolala jeho matka. Policista, který útok přežil, u soudu řekl, že Hajný si musel být vědom, že jde o policii. „Ozvalo se: už jdou. Řekl nám: Pánové, nechám toho, najednou ale koště namířil proti nám, udělal několikrát výpad. Připravili jsme si teleskopické obušky, protože zaútočil na kolegu, určitě viděl, že jsme je vyndali,“ řekl policista s tím, že poté, co ho Hajný bodl nožem, si pamatuje, že mladík udělal škleb. „Padl jsem na kolena, na záda a začal jsem křičet o pomoc,“ řekl policista, který je stále v pracovní neschopnosti.

Hajný řekl, že vlastnil tři zbraně, vzduchovky. Vypověděl rovněž, že doma rozbíjel věci jako počítač. „Bylo vidět, že se tím (rozbíjením) bavíte, já rozpoznám emoce,“ řekla mu soudkyně Olga Smrčková. Hajného k soudu přivedlo sedm těžkooděnců z vězeňské služby. Podle soudkyně proto, že by mohl rušit jednání nebo se pokusit o útěk, měl pouta i na nohou. Hajný řekl, že jednou již napadl svého bratra.

Obžalovaného hájí Miroslav Kříženecký, v letech 1990 až 1994 hlavní vojenský prokurátor České republiky, jenž hájil i Františka Mrázka. Ten uvedl, že si vyžádal dva zdravotní posudky Hajného.

Na otázku soudkyně, proč bral drogy, Hajný řekl: „Dělalo mi to dobře, zvládal jsem všechno líp, dokázal jsem dva dny nespat, nedokážu bez drog přemýšlet ani si vzpomenout, co jsem udělal. Když jsem je bral, vzpamatoval se mi mozek a mohl jsem začít něco dělat.“

VIDEO: K vraždě policisty došlo také na Slovensku, podívejte se na reportáž

Video  Elitního policistu našli mrtvého.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

JenanSky ( 12. června 2017 18:09 )

Ja ho znal me sikanoval ve skole ho nikdo moc nemusel, protoze kdo se spatne podival tak byla problem.

petr1982 ( 12. června 2017 13:16 )

 Takový feťácký ksindl by zasloužil trest smrti. Policajti asi trošku lamy, když se nechají zabít a přizabít od mladýho floutka, přitom u sebe měli teleskopický obušek a pistole. Neschopnost, za kterou draze zaplatili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání