Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zpověď přítelkyně zastřeleného Roma z Chomutova: Nebyl to žádný terorista!

Autor: dce, lac - 
2. června 2017
19:01

Nikdo z vás ho neznal! Tak začíná otevřený dopis přítelkyně Roma zastřeleného minulý týden v Chomutově.

Chomutovská vražda Radka Š. (†34) z romské menšiny, kterého 27. května zastřelil Marek L. (37) a byl obviněn z vraždy, je stále citlivé téma. Mluví se o ní mezi lidmi, vášně gradují zvláště v internetových diskusích.

Do redakce Blesku poslala prostřednictvím nevládní organizace InIustitia otevřený dopis jeho přítelkyně, která se obviňováním partnera, že byl terorista, cítí pohoršena. Vadí jí i předsudky české společnosti. „Dopis napsala v angličtině, my jsme ho jen přeložili a rozeslali,“ řekla Kateřina Cajhamlová z organizace. Celé znění dopisu si můžete přečíst dole v článku.

Své vyjádření k věci dodala i rodina zastřeleného muže. „V současné době probíhá intenzivní vyšetřování. Chceme věřit, že policie dělá svou práci, jak nejlépe může a případ bude brzy objasněn. Proto Vás žádáme o trpělivost a ohleduplnost. Nejrůznější spekulace, které se o případu momentálně šíří, vyšetřování nepomáhají a nám způsobují jen další bolest,“ stojí v dopise.

Rodina zároveň vyjádřila nesouhlas s nejrůznějšími akcemi a demonstracemi, které jsou svolány na další dny. „Neuskuteční se pod naším jménem. Jejich organizátory vybízíme, aby projevili zemřelému úctu a od svého záměru upustili.“


Plné znění dopisu přítelkyně zastřeleného Radka:

Jsem velmi pohoršena obviňováním a předsudky vůči mému partnerovi, který byl brutálně zastřelen 27. května v Chomutově. Nikdo z vás ho neznal!

1.       Nebyl to žádný terorista

Jsem Nizozemka a 13 let jsem s ním žila v Nizozemí. Já i lidé v našem okolí jsme ho znali jako milujícího, tvrdě pracujícího a vstřícného člověka. Nikdy jsem od něj neslyšela, že by měl tady v České republice nepřátele, ať už v rodině, nebo mezi sousedy. Přijel sem jen na pár dní, aby navštívil svou rodinu a založil bankovní účet, na kterém by mohl začít spořit svým rodičům na dům. Znám jeho život i jeho problémy a také vím, že obvinění z teroristického útoku je naprosto absurdní.

2.       Nikdy nebyl líný

Po celých patnáct let v Nizozemí tvrdě pracoval, byl spolehlivý a plný energie. Bylo to patrné v tom, jak pracoval, navazoval přátelství, jak se staral o zvířata a děti, jak se učil cizí jazyky, jak vedl svou vlastní firmu a jak ochotně se učil novým věcem, které potřeboval k životu i k práci. To všechno dělal lépe než kdokoliv jiný. Byl na sebe velmi náročný. Díky tomu získal tolik dovedností a stal se vyhledávaným specialistou na podlahové krytiny. Byl skutečným odborníkem na práci s mramorem a renovaci dřeva. Mnoha lidem pomohl a pracoval pro ně bez nároku na odměnu. Jednoduše miloval svou práci, žil s velkým srdcem a duší a byl ochoten nabídnout vše, co měl.

3.       Prosím, neodsuzujte člověka, kterého neznáte

Ano, také byl Rom. V České republice neměl šanci na dobrý život, protože tu musel čelit mnoha předsudkům. V osmnácti letech se proto rozhodl prožít lepší život v jiné zemi. Statečně a zcela sám začal od píky. V místě, kde na něj lidé pohlíželi bez předsudků, mohl být skutečně sám sebou. Rostl a rozvíjel se, dokázal se finančně zajistit. Nebylo to snadné, ale brzy se stal mezi lidmi oblíbeným a respektovaným.

Já a celá jeho rodina, všichni přátelé i zákazníci prožíváme obrovský zármutek nad bolestivou ztrátou a nad tím, že jeho život, po který tak tvrdě pracoval, navždy ukončil chybný úsudek.  

Nepřejeme si žádné demonstrace nebo obviňování, negativní publicitu nebo další oběti. Prosíme jen o klid, abychom mohli truchlit pro milovaného člověka.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání