Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vladimír (†48) zemřel při výstupu na Everest: Doma po něm zůstaly čtyři děti

Autor: ČTK, aba - 
22. května 2017
10:28

Slovák Vladimír Štrba zemřel v neděli ve výškovém táboře pod Mt. Everest. Do sedla nejvyšší hory světa ho předtím v kritickém stavu a s omrzlinami snesli šerpové.

Osmačtyřicetiletý Vladimír Štrba v sobotu bez použití přídavného kyslíku vystoupil na předvrchol Mount Everestu ve výšce 8 749 metrů nad mořem, na kterém se až pozdě večer místního času otočil a začal sestupovat. V noci s ním jeho tým ztratil kontakt.

Horolezci se na pomoc vydala skupina šerpů. „Jeho evakuace z výšek nad 8 400 metrů trvala velmi dlouho, Vlada přinesli do Jižního sedla v kritickém stavu a s omrzlinami na rukou a na nohou. Jeho situace byla po třetím dni pobytu v zóně smrti tak špatná, že evakuace do nižších táborů již, žel, nebyla možná,“ píše se na stránce expedice Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016 + 2017.

Vladimír si pro cestu na vrchol nejvyšší hory světa vybral tu nejtěžší možnou cestu, tzv. Boningtonovu, kterou chtěl zdolat alpským stylem bez kyslíku. Touto cestou Mt. Everest pokořili v historii pouze 4 lidé, slovenská výprava z roku 1988. Nikdo z nich se ale zpátky dolů nedostal a všichni zemřeli během uragánu. Jejich těla leží stále někde na hoře. 

Tuto cestu si zvolil záměrně. Na svém blogu uvedl, že ho žádná z klasických výstupních tras neláká. „Od roku 1998 jsem po Everestu pokukoval a přemýšlel, jak se tam dostat. Od samého začátku jsem ale věděl, že obvyklé klasické výstupové trasy mě ani trochu neoslovují. Není to proto, že z 99 % jsou to ‚choďáky‘, ale pro to enormní množství lidí, které se tam pohybuje,“ vysvětloval. Nepodcenil ani přípravu. „Přípravě jsem obětoval skutečně mnoho. Odnesla to moje práce, děti a rodina. Ten čas už vám nikdo nevrátí,“ popisoval své odhodlání vystoupit až na vrchol.

Štrba byl velice zkušený horolezec a v žádném případě to nebyl začátečník. V minulosti byl účastníkem expedice například na pátou nejvyšší horu světa Makalu, dále na Annapurnu, Broad Peak či Cho Oyu. Podle slovenských medií je šestým Slovákem, který zahynul při pokusu zdolat Mount Everest.

O výstup na Mount Everest se Štrba pokoušel již loni s kolegou Zoltánem Pálou. Ve výšce 7 200 metrů je ovšem uvěznila lavina a do bezpečí je pak dopravili záchranáři. Podruhé už ale takové štěstí neměl a domů za svou manželkou a čtyřmi dětmi už se Vladimír nikdy nevrátí.

kamii ( 22. května 2017 22:49 )

Doufám, když už byl takový frajer, že má super pojistku. Je mi líto rodiny. On si o svém osudu rozhodl sám.

kellynkaa ( 22. května 2017 21:58 )

Není proč litovat. Takhle to chtěl. SOBEC! Myslel jen a jen na sebe. Na rodnu a především své děti ani trochu. Komu tím prospěl ????

hanka666 ( 22. května 2017 15:55 )

Jak se u nás říká. Bylo to jeho kafe. Ale vypije ho jeho rodina.

bublinaja ( 22. května 2017 15:55 )

Upřímnou soustrast rodině. Trochu mě však zaráží, že jako zkušený horolezec lezl na vrchol v pozdních hodinách...horolezci přeci hlásají, že aby se stihl následný sestup, je nutné být na vrcholu cca kolem 14ti hod. Ale do toho nevidíme Škoda ho!

ejvm1712 ( 22. května 2017 15:31 )

Měl se na to v y s r a t

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání