Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

10 teorií o osudu Maddie: Dívenka beze stopy zmizela před deseti lety

  • Autor: bop - 
    3. 5. 2017
    06:35

    3. května to bude už dlouhých deset let, co malá Madeleine McCann beze stopy zmizela ze své postýlky v resortu Praia de Luz v Portugalsku, zatímco její rodiče večeřeli o sto metrů dál. Za tu dobu už vzniklo mnoho teorií o tom, co se roztomilé holčičce mohlo stát. Záhadné zmizení motá hlavy vyšetřovatelům po celém světě a z Maddie je dnes nejslavnější hledaná osoba historie. Přinášíme vám 10 nejpravděpodobnějších scénářů!

  • 1.Únos pro boháče

    Asi nejlepší možností by bylo, kdyby byla Maddie unesena na zakázku pro movitý pár, který nemůže mít vlastní dítě. Podobný scénář je rozhodně nejlepší varianta podle Maddiiných blízkých. Její chůva se před časem svěřila zahraničním médiím, že na holčičku stále hodně myslí.

    „Je to pravděpodobně velmi naivní, ale nejlepší scénář na této děsivé události je, že byla unesena na objednávku pro boháče bez dětí. Na nic jiného myslet nechci. Nemůžu číst o tom, co si myslí ostatní lidé. Vím, že jsou v tomto špinavém světě děti prodávány. Ale na to nechci myslet," dodala žena. Pro tuto teorii by mohl svědčit fakt, že se jednalo o pohledné, roztomilé a ještě dost malé dítě.

     

    Takhle by pravděpodobně vypadala Maddie zhruba ve 12 letech. Takhle by pravděpodobně vypadala Maddie zhruba ve 12 letech. | Profimedia.cz

  • 2.Gang pedofilů

    Někdejší britský policista a detektiv Dave Edgar, kterého si najala rodina McCannových a který na případu pracuje už tři roky, nejvíce věří v možnost únosu gangem pedofilů.

    To sice není pěkný scénář, alespoň ale obsahuje naději, že je dívka stále naživu. „Věřím, že Madeleine stále žije, a i v to, že případ dokážeme vyřešit,“ prohlásil Edgar. Krásná holčička jako Maddie se podle něj mohla snadno stát obětí obchodu s bílým masem. Myslí si, že rodinu klidně mohl někdo pár dní sledovat a obhlížet situaci. V okamžiku, kdy rodiče nechali dcerku na chvíli bez dozoru, bylo rozhodnuto.

    „Myslím, že o tom, co se stalo, ví někdo další. Naší největší šancí je, že někdo přijde a poví, co ví,“ dodal Edgar. Podle něj Maddie stále žije v regionu Algarve. Zda s únosci, či někým jiným, není jasné. Dívka má však zcela jistě změněné jméno.

    „Pokud se vám někdo svěřil, teď je čas vystoupit. Oni (únosci) si takové věci nenechávají pro sebe a výzkum ukázal, že se vždy někomu svěří,“ uvedl Edgar. 

    Někdejší policista a detektiv Dave Edgar Někdejší policista a detektiv Dave Edgar | Profimedia.cz

  • 3.Skončila v jeskyni

    Jen kousek od resortu Praia da Luz, kde s rodiči a sourozenci bydlela, se nachází skalnatý útes podél pláže, který je navíc plný všelijakých jeskyní. Paradoxní je, že toto místo nebylo nikdy prozkoumáno!

    V případě jeskyní existují dvě verze. Buď dívka odešla z pokoje sama, hledala rodiče a zabloudila tam. V okolí se pak ani ne čtyřleté dívence mohla stát celá řada nejrůznějších nehod, místo není pro tak malé dítě zrovna bezpečné. Stačilo by málo a Maddie už se nikdy živá nevrátila zpátky.

    V případě možnosti násilné smrti tam mohl někdo důmyslně ukrýt její ostatky. Pečlivé prohledání celé oblasti by bylo velmi náročné, policie tam nikdy nešla, protože by byla zapotřebí technika a potápěči.

     

    U této skály je údajně pohřbená Maddie McCann. U této skály je údajně pohřbená Maddie McCann. | bild.de

  • 4.Odešla sama a našel ji násilník

    Že se téměř čtyřletá Maddie vydala na průzkum po okolí na vlastní pěst nelze vyloučit. „Případy, kdy se děti samy zatoulají, jsou mnohem častější než cílené nebo necílené únosy,“ říká Colin Sutton, detektiv britského Scotland Yardu pro The Sun.

    „Nicméně Cuddle cat je přesvědčivá moucha v této teorii,“ dodává Sutton, který je přesvědčený, že by si maličká vzala s sebou svou oblíbenou hračku - plyšáka přezdívaného Cuddle cat, česky něco jako Kočka mazlík. Hračka totiž zůstala na svém místě a detektiv osobně nevěří, že by se dívka vydala na cestu bez něho úplně sama.

    Maddie se ztratila v roce 2007 v Portugalsku.

    Detektiv Sutton také tvrdí, že je vysoce nepravděpodobné, že by ji někdo unesl jen na základě příležitosti. Většinu agresivních pedofilů podle něj navíc nezajímají děti tak malinké, jako Maddie, v ještě předškolním věku.

    „Šance, že by se pedofil násilník jen tak vyskytl poblíž zatoulané Maddie a mohl ji unést bez toho, aniž by byl vystopován, jsou velmi malé,“ myslí si. „Nevím o žádném jiném příležitostném únosu tak mladé holčičky.“

    Novinář a expolicista Mark Williams-Thomas tvrdí, že Maddie odešla z hotelu sama, protože hledala rodiče. Novinář a expolicista Mark Williams-Thomas tvrdí, že Maddie odešla z hotelu sama, protože hledala rodiče. | Profimedia.cz

  • 5.Maddie zemřela v apartmánu rodičů

    K případu zmizelé holčičky se vyjádřil také portugalský expert na kriminalitu Moita Flores. „Maddie zemřela v tom apartmá, nemám o tom žádné pochyby,“ prohlásil Flores pro portugalská média. Muž má bohaté zkušenosti s kriminalitou z pozice výzkumníka a spisovatele.

    „Bylo by nemožné dostat se ven oknem s dítětem,“ řekl The Sun. Madiini rodiče ale podobnými závěry nejsou nijak nadšeni. „Kate a Gerry nebudou podporovat žádné tyto spekulace žádným komentářem,“ řekl jejich mluvčí Clarence Mitchell.

    Jednou z možností je, že má v její smrti prsty místní pracovník, po kterém pátrá policie. Další teorií ale je, že by do smrti holčičky mohli být zapleteni přímo její rodiče - a celé ty dlouhé roky pouze skrývají pravdu!

    Paulo Pereira Cristovao, který se stal ředitelem ústavu pro hledání pohřešovaných dětí v roce, kdy se ztratila malá Maddie, si však myslí, že tohle nebude ten případ. McCannovi byli navíc v osudný večer na večeři s přáteli a v krátkých časových intervalech chodili oni i jejich přátelé děti kontrolovat.

    Byt, ze kterého prý dítě zmizelo. Byt, ze kterého prý dítě zmizelo. | Profimedia.cz

  • 6.Loupež, která nevyšla

    Jednou z teorií o tom, co se osudné noci mohlo stát, je také nevydařený pokus o loupež. McCannovi se ve sto metrů vzdálené restauraci sešli se svými přáteli, kteří také nechali své děti v apartmánech a v pravidelných časových intervalech je chodili kontrolovat.

    Absence dospělých mohla přilákat lupiče, kteří v nestřeženém okamžiku hodlali vybílit pokoj od všeho, co by mohlo mít nějakou cenu. Je možné, že se události neodvíjely podle plánu a malé Maddie se mohlo něco stát. Aby zahladili důkazy, odstranili pak její tělíčko z dohledu. Mohli ji také unést za účelem finančního zisku, otázkou by však v takovém případě bylo, proč zrovna ji a ne třeba jedno z mladších dvojčat Seana a Amelie, kteří zůstali v postýlkách.

    Britský detektiv Colin Sutten věří, že je extrémně nepravděpodobné, že by byla zabita při nevydařené loupeži, protože většina podobných lupičů jsou drogově závislí lidé, kteří hledají něco malého, co by mohli snadno prodat. „Feťáci neberou tříleté holčičky,“ říká Sutten.

    Navzdory tomu existuje svědek, který policii údajně při výslechu dva dny po zmizení dívky lhal a pak zmizel. "Britští vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že ví více, než jim řekl a rádi by ho vyslechli. Nenaznačují, že by unesl Maddie, ale mohl by znát lidi zapojené do nepovedené loupeže," přiznal zdroj z řad portugalské policie britskému deníku Daily Mirror.

    Maddie McCann Maddie McCann | Policie/Twitter/Reprofoto YouTube/Facebook

  • 7.Vězní ji psychopat

    Další verzí, ve kterou věří někteří lidé, je dlouhodobé uvěznění nějakým psychopatem. V minulosti už se podařilo odhalit mnohé takové případy, kdy se oběti podařilo vysvobodit až po dlouhých letech.

    Nejslavnější je asi případ Nataschi Kampuschové, kterou v jejích deseti letech unesl na cestě do školy Wolfgang Přiklopil a dlouhých osm let ji věznil ve svém sklepě za účelem vychovat z ní ideální partnerku. Natashe se naštěstí po letech podařilo utéct.

    Dalším slavných případem je Elisabeth Fritzlová, kterou neuvěřitelných 24 let věznil ve sklepení její vlastní otec a častým znásilňováním s ní splodil sedm dětí. Podobných příběhů zná historie kriminalistiky až děsivě mnoho. Pokud podobný osud potkal i malou Maddie, alespoň je možná stále ještě naživu...

    Wolfgang Priklopil Wolfgang Priklopil | ČTK, Profimedia.cz

  • 8.Hledaná žena

    Zdroj blízký Scotland Yardu se nechal slyšet, že hlavní podezřelou osobou je v současnosti žena! Záhadná postava prý byla spatřena poblíž místa pobytu rodiny v Algarve, kde v osudnou noc také zůstávala, po incidentu však záhadně zmizela.

    Policie po ní pátrá už dlouhé měsíce a věří, že by její výpověď mohla být naprosto klíčová. Dokonce v ní vkládají takové očekávání, že by mohla rozlousknout celý záhadný případ.

    Vyšetřovatelé se také většinou shodují na názoru, že vzhledem k věku Madeleine v době únosu, ať už ho provedl kdokoli, je nepravděpodobné, že by ji zabili. Experti vyjadřují názor, že „čím mladší bylo dítě v době únosu, tím pravděpodobnější je, že bylo uneseno, aby si ho někdo nechal.“

    Detektiv Dave Edgar a podobizna hledané ženy Detektiv Dave Edgar a podobizna hledané ženy | Profimedia.cz

  • 9.Kamarád pedofil

    Jednou z těch méně příznivých možností je také ta, že se malá Maddie dostala do rukou oblíbenému autorovi dětských knížek a bývalému poslanci Clementu Freudovi (†84). Po jeho smrti totiž vyšlo najevo, že znásilňoval malé holčičky a mladé dívky. Navíc byl dobrým přítelem někdejšího hlavního podezřelého Roberta Murata i Madeleininých rodičů.

    Podezřelí muži se měli pravidelně scházet v hospodě, které se přezdívalo „U Pedofila“, protože jeden z tamějších zaměstnanců utekl před policií, která ho vyšetřovala kvůli zneužívání dětí. Murat i Freud bydleli oba jen kousíček od místa, odkud Maddie McCann kdysi zmizela.

    Zatímco policie pátrala po zmizelé holčičce, Freud se spřátelil s jejími rodiči. Objevily se teorie, že si našel svou cestu k rodině jen proto, aby se udržel informovaný o průběhu vyšetřování. Když muž v roce 2009 zemřel, vyšlo najevo, že oblíbený dětský spisovatel byl ve skutečnosti sexuální násilník. Dvě jeho oběti promluvily v dokumentárním filmu.

    Ve své knize přitom popsala Maddiina matka Freudovu laskavost a podporu, kterou rodině v těžkém období poskytoval. Paradoxní je, že kopec, na kterém leží jeho vila, a který je jen pár set metrů od místa, kde byla Maddie naposledy spatřena, se její mamince kdysi zjevil ve snu s informací o tom, že právě tam je pohřbena její nejstarší dcera.

    Politik a spisovatel dětských knížek Sir Clement Freud obviněn z pedofilie Politik a spisovatel dětských knížek Sir Clement Freud obviněn z pedofilie | Profimedia.cz

  • 10.Neznámý muž

     

    V osudný večer přečetla Kate McCann svým třem dětem pohádku na dobrou noc a v půl deváté vyrazila se svým manželem do sto metrů vzdálené restaurace. Přidali se k nim jejich přátelé Matt a Rachel Oldfieldovi a Jane Tunner s Russellem O'Brienem, aby si společně vychutnali španělskou kuchyni. Všechny páry nechaly své děti v apartmánech a pravidelně je chodily kontrolovat.

    Těchto sedm dospělých lidí večeřelo v osudnou noc s rodiči Maddie. Těchto sedm dospělých lidí večeřelo v osudnou noc s rodiči Maddie. | Reprofoto Youtube

    O'Brien se šel na děti podívat chvilku před devátou. Tři další přátelé se připojili krátce nato - David a Fiona Payneovi a Diane Webster. Skupina se scházela na stejném místě každý večer a děti chodili kontrolovat každou půlhodinu. Tento rituál mohl snadno vypozorovat někdo, kdo by rodině věnoval detailnější pozornost.

    Garry McCann se šel na děti podívat zhruba ve 21:05, aby zjistil, že jsou všichni v pořádku ve svých postýlkách. Nechal jim pootevřené dveře a vrátil se do baru. Asi deset minut po něm šla děti zkontrolovat Jane Tanner a spatřila něco, co v té době mohlo působit nepodstatně, při pozdějším vyšetřování se však jednalo o jedno z klíčových svědectví.

    Spatřila v areálu muže s delšími vlasy, který nese děťátko ve světle růžovém pyžámku, podobnému tomu, které měla Maddie. Muž byl později specifikován jako britský turista, který neměl se skupinou přátel nic společného.

    Fiona a David Payneovi Fiona a David Payneovi | Profimedia.cz

    Pan Oldfield se vydal na kontrolu kolem 21:30 hodin a to svých i McCannových dětí. Tady nastává další klíčový moment. Matt Oldfield totiž zůstal stát pouze za dveřmi a poslouchal, jestli děti nedělají nějaký hluk. Když nic neslyšel, myslel si, že spí a odešel. Do pokoje nevstoupil, aby děti nebudil ve spánku. Půl hodiny na to se na obhlídku svých dětí vydává Kate McCann a zjišťuje, že její dcera Madeleine se pohřešuje.

    Kdo byl muž s delšími vlasy či jestli mohla být Maddie v jeho náruči, není jasné. Mohl to být nájemný únosce, který roztomilou dívku prodal bohatému bezdětnému páru, nebo snad pedofilnímu gangu, nebo si ji vyhlédl pro sebe a dlouhé roky ji vězní na tajném místě? Snad se detektivům podaří zjistit pravdu.

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání