Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Telčské drama u konce: Z bahna vyprostili uvízlý bagr

Autor: ČTK ljš - 
17. března 2017
22:39

Bagr, který uvízl v pondělí v bahně Štěpnického rybníka, se dělníkům podařilo vyprostit až v pátek večer. Jde o druhý bagr, který dělníci tento týden z rybníka vytahovali. Z vyprošťovacích prací se stala místní atrakce, řada lidí je i během pátku sledovala až do tmy.

Bagr na rybník vyjel, aby změřil mocnost bahna, což je údaj, který radnice potřebuje do projektu na vyčištění této vodní plochy. „Ukázalo se, že v rybníce je podstatně víc bahna, než jsme předpokládali,“ řekl starosta Roman Fabeš (nezávislý). V pondělí večer zasahovali u rybníka také hasiči. Pomocí nafukovacího člunu dostali z uvízlého bagru na břeh jeho řidiče. Ve stroji strávil hodiny. Druhý bagr zapadl v úterý. 

Na uvolnění bagru, který byl v bahně uvězněn od pondělí, v pátek pracovaly další dva velké stroje. Asi tři hodiny po poledni začali dělníci na bahno pokládat dřevěné podlážky. Po této provizorní cestě se k zapadlému bagru dostali technici. Podařilo se jim po nějakém čase bagr zprovoznit, takže mohl také začít odhrnovat bahno. Všechny tři kolosy pak pracovaly v řadě za sebou více než čtyři hodiny, haldami bahna uvolňovaly cestu ke břehu. Práce podle jednoho z přihlížejících skončily kolem 21:30.

Štěpnický rybník plánuje telčská radnice nechat vyčistit tento rok, na akci se uchází o dotaci. Předběžně počítala s náklady kolem 36 milionů korun. Jestli se zakázka kvůli množství bahna výrazněji prodraží, se prý zatím nedá říci. Vyprošťování bagrů město neplatí. Podle Fabeše náklady nese dodavatelská firma.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání