Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lékař zabil svoji milenku a tělo hodil do Orlíku: Soud mu zamítl propuštění

Autor: ČTK - 
17. března 2017
11:25

Lékař Vladimír Mikuš, který si odpykává 14 let za udušení milenky, se zatím z vězení předčasně nedostane. Soud dnes zamítl jeho žádost o podmíněné propuštění s tím, že trest doposud nenaplnil svůj výchovný účel. Muž byl původně uznán vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti, protože policii se nedařilo objevit tělo pohřešované ženy. Bednu s jejími ostatky našli rybáři v Orlické přehradě jen několik dní před odvolacím jednáním, justice poté čin překvalifikovala na vraždu. Mikuš skutek popíral.

„Sice vykonal dvě třetiny trestu, chová se řádně, prokázal polepšení, má zajištěnou budoucnost a zaměstnání, ale ani při splnění veškerých podmínek není na podmíněné propuštění nárok,“ upozornila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Markéta Binderová. Podle ní nemohl její senát odhlédnout od závažnosti činu, který Mikuš spáchal. „Soud přihlédl i k tomu, jak by se asi cítila poškozená, kdyby byl odsouzený podmíněně propuštěn,“ podotkla.

Padesátiletý Mikuš soud žádal o „druhou životní šanci“. Uvedl, že činu lituje a trápí se jeho nevratností. „Se vší skromností a pokorou se domnívám, že mým přístupem k trestu a mým chováním po jeho dobu vás mohu přesvědčit o upřímnosti a pravdivosti svých slov,“ řekl. Proti dnešnímu rozhodnutí podal stížnost, za půl roku navíc může o propuštění požádat znovu.

Proti předčasnému propuštění se postavil státní zástupce. Argumentoval posudkem psychiatra, podle nějž Mikuš dosud nezískal dostatečnou sebereflexi. Na posudek posléze odkázala i soudkyně. „Vyplynulo z něj, že odsouzený je osoba inteligentní, ví, co se od něj očekává, a dokáže se podle toho zachovat,“ poznamenala k Mikušovu vystupování před soudem.

Mikušův právník Jaroslav Ortman zdůrazňoval, že jeho klient vystudoval při výkonu trestu teologii, pracuje jako knihovník a vedení věznice mu důvěřuje natolik, že mu umožňuje jednak volný pohyb po areálu, jednak i krátké pobyty na svobodě – naposledy loni o Vánocích.

Propuštění podpořil dopisem lékař a teolog Jaromír Matějek, který se mimo jiné věnuje otázce svědomí v lékařské etice. Za Mikušův řádný život se pak přímo zaručil primář z plzeňské nemocnice Pavel Jindra. Advokát Ortman u soudu uvedl, že jeho klient má práci na svobodě zajištěnou právě u Jindry. Později upřesnil, že by nemělo jít o výkon lékařské praxe, ale typově spíše o výdej zdravotnického materiálu.

Lékař v únoru 2007 vylákal svou o čtyři roky mladší milenku, kolegyni z farmaceutické firmy, na schůzku. Svázal ji drátem, přelepil ústa a nos lepicí páskou a přetáhl jí přes hlavu igelitový pytel. Když se udusila, vložil ji do předem připravené plastové bedny, do níž vyvrtal otvory a zatížil ji kameny, aby klesla pod vodu. Potom odcestoval do zahraničí. Do Prahy byl eskortován z Německa v červnu 2007.

Svou vinu od počátku odmítal, snažil se ji svést na manžela oběti. Stěžoval si až u Ústavního soudu, poukazoval na chybějící přímé důkazy. Soudy uzavřely, že Mikuš vraždil ze žárlivosti: milenka chtěla jejich vztah ukončit a Mikušovi se mezitím rozpadlo manželství.

Státní zástupce pro Mikuše při procesu neúspěšně požadoval dvacetiletý trest s tím, že muž milenku zavraždil zvlášť trýznivým způsobem. Žena umírala až osm minut, podle soudce se však neprokázalo, že by Mikuš její utrpení úmyslně protahoval.

Na závěrečnou řeč z jiného pražského soudu s vražedkyní ze Smíchova se podívejte ve videu.

beda88 ( 23. března 2017 19:42 )

O kousek výš popisují jak v USA 19 letý mladík znásilnil a zabil kamarádku. trest? trest smrti. jak jednoduché. tady vraždí Mudr., dostane pár let a ještě chce po 2/3 na svobodu? PROČ? poděkujme vašíkovi za zrušení trestu smrti.

hejpockej ( 20. března 2017 03:02 )

bohuzel tohle je "spravedlnost" Ceske replubliky. Zakony u nas jsou na hovno, a chytrej clovek se podle toho zaridi. Vitejte na divokym zapade. Kdo zabije vyhrava!

hejpockej ( 20. března 2017 02:59 )

jak rikam, mela se neprimerene branit, aby ho zabila prvni a dneska mohla bejt vysmata ona, zatimco on by hnil ve hline. V nasem soudnim systemu neexistuje spravedlnost. A proto nejlepsi obrana je utok.

hejpockej ( 20. března 2017 02:56 )

zavrazdenej clovek nema pro soudce zadnou hodnotu. Je mrtvej a nemuze se branit. Vrah je vysmatej, staci podat soudcum pekne vymysleny scenar vrazdy, jako treba ze ho obet k tomu dohnala, pak par mesicu dobryho chovani, v base pohoda, a hura na svobodu. Z toho vyplyva pouceni, ze chytrej clovek ma mit u sebe zbran, aby se nikdy nestal obeti, protoze vrah je na tom vzdycky lip. Kdo prvni zavrazdi vyhrava. Soudy resi jenom vraha, co pro nej je nejlepsi. Na obet serou.

Mamba ( 19. března 2017 16:33 )

Málokdo věděl,že snad měla udajně otevřený manželství. Když chtěla po čase poměr ukončit a být opět manželkou ,tak on to neunesl,zřejmě na to nebyl zvyklej.Takovym hnusnym zpusobem ji zabit,a jeste celej soudní proces tvrdit rodičum do očí že nic neudělal,po letech se přiznat a čekat že mu někdo odpustí?Jeho hnusná rodina zřejmě jo,ale ostatní určitě ne. vystuduje si vysokou z basy za peníze nás poplatníků,je vedoucí v knihovně,dostane se na svátky domu? Kur..a kde to sme? Ve věznicích je plno jinej co sou zavřený za krádeže nebo tak,sou vzorný maj plno pochval,atd., a ven se nedostanou, a takovejhle vychcánek,kterej brutálním zpusobem zabije mnilenku jen kvuli tomu že s nim chtěla poměr ukončit,se dostane ven na svátky a má plno privilegií?Kdyby ho soudili za vraždu o pár měsíců dýl,dostal by doživotí a zustal by za mřízema napořád.Takhle to bude zkoušet pořád znova a znova na podmínku,..Hajzl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání