Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Měl úspěch, peníze i rodinu, pak spadl na dno: Bezdomovce Indiána vyprovodila do nebe Radůza

Autor: uá - 
16. února 2017
14:45

Jmenoval se Jaroslav Dvořák (†53), většina Ústečanů ho ale znala jako Indiána. Zažil úspěch, měl peníze, pak se ale jeho život otočil a on skončil jako bezdomovec. Ve čtvrtek se jeho pouť definitivně uzavřela ve střekovském krematoriu. Rozloučit se s ním přišlo na 60 lidí.

„Byli jsme přátelé. Pracovala jsem jako servírka, když jsem mívala noční, byl v práci se mnou. Dělal mi společnost a ochraňoval mě,“ řekla se slzami v očích Natálie Altmanová, která se s ním přišla rozloučit. Nechyběli ani jeho přátelé ze sportu. V mládí byl totiž nadějným hokejistou, hrál s Růžičkou a Rosolem, dařilo se mu i v atletice. „Když skončil s hokejem, vrhl se na atletiku. A dařilo se mu. Specializoval se na běh, šly mu sprinty,“ řekl Jiří Polanka.

Později pracoval jako stavební dozor v plynárenské společnosti, měl rodinu a zázemí. Pak se ale zapojil do pyramidové hry, což ho dostala na dno. Nějaký čas pak ještě působil jaké léčitel, uzdravoval pomocí světla. „U mého syna odhalil nemoc,“ zavzpomínala na jeho schopnosti Dana Smejkalová.

I další z žen, která včera do smuteční síně zamířila, na něj vzpomínala jako na léčitele. „Měla jsem problémy se zády, pomohl mi. Pak jsem zase pomáhala já jemu. Potkali jsme se ten den, kdy ho pak v noci napadli. Koupila jsem svařák a klobásu a dala jsem mu 200 korun,“ řekla paní Iva.

Pak už to s ním šlo ale jen z kopce. Rozvedl se, se synem Janem, který prý žije v zahraničí, se nevídal. „Ke konci pak začal pít. Myslím, že ho zlomilo to, že se syn od něj odvrátil. Říkal, že se za něj stydí,“ zavzpomínala Natálie Altmanová.

Stály při něm jen jeho dvě sestry Alena a Jana, které mu do poslední chvíle pomáhaly a které jej také na jeho poslední cestě za tónů písní Jednou to pomine od Radůzy, Klaunovy zpovědi od Petra Nováka a Ave Maria doprovodily.

Záhadná smrt

Indiánovi se stala osudnou ulice, na které žil posledních zhruba 10 let. V noci na 16. prosince ho místní našli zbitého na zemi. Po necelých dvou měsících v nemocnici zemřel. Jak včera potvrdila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová, policisté jeho napadení dosud vyšetřují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání