Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česká firma má vyplatit rodině slovenského dělníka přes milion: Spadl na něj most

Česká firma má vyplatit odškodné za neštěstí na Slovensku.
Česká firma má vyplatit odškodné za neštěstí na Slovensku.  (Autor: Archiv)
Autor: ČTK ljš - 
5. ledna 2017
19:17

Slovenský soud přiznal třem pozůstalým po jedné z obětí neštěstí při výstavbě dálničního mostu na východním Slovensku odškodné v celkové výši 50.000 eur (1,35 milionu korun). Na svém webu o tom dnes informovala televize Markíza, podle které rodina zesnulého dělníka původně požadovala od české stavební firmy Bögl a Krýsl kompenzaci až 150.000 eur (přes čtyři miliony korun). Verdikt není pravomocný.

Neštěstí se stalo v listopadu roku 2012, kdy se na staveništi zřítila podpůrná konstrukce budovaného mostu. Neštěstí si vyžádalo životy čtyř dělníků, další více než desítka osob utrpěla zranění. Zakázku na výstavbu zmiňovaného úseku dálnice získala firma Bögl a Krýsl spolu se slovenskou společností Váhostav-SK.

Společnost Bögl a Krýsl pochybení odmítla a uvedla, že na budování zřícené konstrukce mostu si najala subdodavatele. Podle rozhodnutí soudu hlavní odpovědnost za osoby na místě nehody nesla právě česká firma, a to bez ohledu na to, zda dělníci byli jejími zaměstnanci nebo nikoliv. Vyšetřování neštěstí policie dosud neukončila.

 

Právní zástupce české stavební firmy Miroslav Šianský uvedl, že podobnou žalobu jiné rodiny o vyplacení odškodného soud v listopadu zamítl.

Pozůstalé obětí odškodnila také slovenská vláda, která zhruba měsíc po neštěstí schválila vyplacení příspěvku po 33.000 eurech celkem devíti osobám.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání