Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jeden z pobodaných policistů z Olešníku zemřel: Pachateli je teprve 18!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jiří Čada, ljš, dce - 
20. prosince 2016
14:10

Dva dny bojoval o svůj život v českobudějovické nemocnici nadpraporčík V. H., kterého v neděli před polednem v obci Olešník pobodal mladík (18). Policejní hlídka z Hluboké nad Vltavou byla do obce přivolána poté, co v jednom z rodinných domů mladík ohrožoval své blízké.

„Ten spratek má šedesát kilo i s postelí,“ reagoval na fyzickou konstituci mladého útočníka jeden ze svědků děsivé události. Podle jeho slov mladík od počátku ohrožoval přivolané policisty jen dřevěnou násadou od koštěte.

„Kde se vzal v jeho ruce nůž, nikdo neví. Stalo se to nečekaně, policisté už ho měli na zemi, když jeden z těch chlapů se od něho nečekaně začal plazit po zemi a mobilem volal o posily. Zasadil mu ránu do sleziny,“ popisoval útok svědek.

Druhá rána nožem směřovala vzápětí do plic druhého muže zákona. „Přestože to na první pohled nevypadalo, jeho zranění se později ukázalo jako daleko vážnější,“ poznamenal ke zranění druhého policisty svědek. Oba policisté přesto útočníka dokázali i přes svá vážná zranění do příjezdu posil zpacifikovat.

Podpraporčík J. H., kterého čepel nože zasáhla do sleziny, je sice ve vážném stavu, ale lékařům se ho už podařilo stabilizovat. Jeho kolega svůj boj o život prohrál v úterý dopoledne. "Obrovské uznání si zaslouží náš tragicky zesnulý kolega, který i těžce zraněn dokončil svůj služební zákrok a do písmene tak dodržel svoji služební přísahu," uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Oběť nadpraporčíka ocenil i policejní přezident Tomáš Tuhý. "Policista se zachoval jako skutečný hrdina. Jako policejní prezident budu vždy plně podporovat policisty, kteří zakročují proti agresivním útočníkům se vší rozhodností. Včera jsem dva takové policisty z Obvodního oddělení ve Vodňanech ocenil medailí za statečnost. Mé myšlenky jsou v těchto chvílích také s rodinou zesnulého kolegy. “

yokky ( 23. prosince 2016 19:06 )

no jo ,vsichni tady piseme,vylevame si emoce,nadavame si,no ale zmeni se neco??????ja myslim ze asi Nic,,,,,,dekuji 🎄🎄🎄🎄🎄✨🎉✨🎇🎆🎊🎊🎄

yokky ( 23. prosince 2016 19:02 )

jako u nasich kamosu,,,okamzite strilet,neceka na nic,,,,,,,😉😊🙂😎😎😎😎😂😂😂😂

bobou ( 20. prosince 2016 23:44 )

Kolik nevinných lidí z řad policie i civilistů musí ještě zemřít? Kdy se tady konečně prosadí zákon o ochraně vlastního života a majetku? Když na mne někdo vytáhne nůž, zbraň apod. mohu jej beztrestně zneškodnit i za cenu jeho usmrcení!!! Při zásahu policie by to mělo být dokonce povinné. A ne, že je za případné usmrcení pachatele ještě tahají po soudech za nepřiměřenou obranu. Kdyby tady Havel při svém nástupu do funkce hlavy státu nezrušil trest smrti, bylo by zde určitě klidněji, protože by se ti grázlové alespoň trochu něčeho báli. Takhle se jenom těší na dovolenou jménem vězení. Včera zrovna vysílali v televizi rozhovor s propuštěným vězněm a ten si stěžoval, jaké jsou v kriminále otřesné podmínky, že dávají pro nedostatek místa do jedné cely i 12 vězňů. A prý to tady v tomto státě nikoho nezajímá v jakých podmínkách odsouzení žijí. Tak si říkám byl to vtip, nebo to bylo myšleno vážně? Já jsem si vždy myslel, že do kriminálu se chodí za trest a ne za odměnu!!! No hlavně, že máme demokracii.

pavel215_klafunda ( 20. prosince 2016 19:15 )

Já jsem u toho nebyl, tak to nemůžu posoudit, jak zákrok probíhal.

odol ( 20. prosince 2016 18:13 )

Dobrý policajt musí správně rozlišovat na koho se má vysr@t- a před kým se má posrat!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání