Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zločinci v adventním kalendáři: Rakouský Kajínek uniká už 21 let

Autor: ljš - 
2. prosince 2016
19:10

Adventní kalendář tak trochu jinak. Evropský policejní úřad (Europol) se rozhodl každý den až do Vánoc zveřejnit profil vždy jednoho z nejhledanějších zločinců Evropy. Pod prvním okénkem je Rakušan Tibor Foco, jehož příběh připomíná kauzu nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka.

Foco byl profesionální motocyklový závodník, který dokonce vyhrál rakouské mistrovství. Živil se ale také jako pasák. 13. března 1987 se údajně dostal do konfliktu se svou konkurentkou, prostitutkou Elfriedou Hochgattererovou, kterou měl popravit ranou do hlavy. O rok později byl za čin odsouzen na doživotí. Jeho údajný komplic dostal 18 let, druhý byl propuštěn, když poskytl zásadní svědectví.

Ve vězení si hezoun Foco udržoval poměrně velký fanklub zamilovaných žen, který mu nakonec zřejmě pomohl utéct. Vězeň měl totiž povolené vycházky kvůli studiu práv na Univerzitě v Linci. A právě tam mu kdosi zanechal na toaletě klíče od motorky, oblečení a jídlo. Foco stráži uprchl s černým batohem na zádech, u sebe měl také spacák.

Foco mluví plynně německy, francouzsky, anglicky a také maďarsky. A znalost jazyků mu zřejmě na útěku značně pomohla. Z Lince se zřejmě vydal do Maďarska, ale podle Interpolu se později pohyboval i na Floridě a v Severní Karolíně. Místo jeho současného pobytu není známé.

Podobně jako v Kajínkově případě, i ve Focově kauze byly od počátku pochybnosti o jeho vině. Krev ani sperma na těle oběti mu totiž nepatřily, navíc na sobě neměl ani povýstřelové stopy. Případ byl dva roky po jeho útěku dokonce znovu otevřen, kvůli jeho zmizení ale zatím stojí. To Jiří Kajínek na naději dál čeká za mřížemi...

Adventní kalendář Europolu najdete ZDE››

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání