Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teď rampouchy, zítra záplavy?

13. března 2006
17:00

Nastanou velké změny?! Miliardy tun sněhu v republice a meteorologové očekávají další vločky. Při oteplení přijdou záplavy

Nepředstavitelná záplava sněhu zalehla republiku. Je ho odhadem až sedm a půl miliardy tun! Naložit ho na železniční vagóny o nosnosti 60 tun, byl by z nich vlak skoro čtyři a půlkrát delší, než jsou hranice naší republiky. Střechy se prohýbají pod jeho tíhou, z jejich okrajů visí nebezpečné rampouchy. První důkaz, že slunce už začíná mít sílu. Přesto v příštích dnech vládu nad zimou ještě nepřevezme. Taková masa ledové hmoty! Lidem se tají dech. Co přinese jarní tání? Hydrologové tvrdí: Zatím je klid! Na některých místech řek ale hladiny přece jen stoupají. Hrozbou by bylo prudké tání. "Záleží ale také na tom, jestli by pršelo, jaké množství srážek by spadlo, vliv má i teplota větru,! vysvětlil hydrolog Michal Ryglawicz. Včerejší sluníčko ale pořádně zaměstnalo hasiče. Jen v Praze vyjížděli k více než stovce případů odstraňování rampouchů. "Často byly přes metr dlouhé a vážily i více než deset kilo. Mohou při pádu i někoho zabít. Na akci "rampouchy" jsme nasadili pět hasičských jednotek se žebříky a 40 hasičů," řekl Blesku mluvčí pražských hasičů Vít Pernica. Nebezpečné převisy poškodily na Vinohradské třídě dokonce několik aut. "Největší problémy dělají šikmé střechy starších domů a ucpané okapy, kvůli kterým se pak z nahromaděné vody tvoří nebezpečné rampouchy. Nabádáme lidi, aby byli obezřetní," dodal Pernica. Jaká je vyhlídka na příští dny? Sluníčko se zase schová a sněhu bude ještě přibývat! Tání rampouchů se tak zatím zastaví, denní teploty by totiž měly zatím stoupat postupně nejvýše o jeden stupeň denně a v noci vždycky zase má přituhnout. Noční mráz má vládnout ještě i o víkendu. To by byla záchrana! Kdekdo touží po tom, aby už zítra bylo patnáct nad nulou. Odborníci varují: To si nepřejme! Kdyby se k tomu přidal například ještě vydatný déšť, silné záplavy jsou skoro jisté. Zatím nás čeká jiná nepříjemnost. Moravou a Slezskem se má dnes hnát silná vichřice, která nastele další sněhové závěje.


Lidé blbnou: Sníh házejí k sousedům! Kam s ním? Tahle nerudovská otázka v souvislosti se stále nekončící sněhovou nadílkou děsí každý den obyvatele Vysočiny. Že se však se sněhem nechá vypořádat i zcela svérázným způsobem, předvedlo v pondělí časně ráno v Jihlavě Stavební bytové družstvo Rozkvět. Čerstvě napadlý sníh z jejich dvora jednoduše bagr přemístil pod rouškou tmy do zahrady sousedního domu! Měli ale smůlu, Blesk byl u toho! "Pochopitelně, že jsme zahradu našeho domu nepronajali ke skladování sněhu," bránila se pracovnice sousedního bytového družstva, v jehož zahradě se hromady sněhu ocitly. Předseda družstva Rozkvět Milan Kunče nejprve pondělní ranní incident označil za pouhou banalitu. "Na úklid sněhu máme najatou firmu. To neděláme my, zjednám nápravu," reagoval teprve po dotazu, jak by se jemu líbilo, kdyby před dveře jeho domu někdo nahrnoval sníh. "Pokud nedošlo zásahem nakladače k poškození majetku, jednalo by se v tomto případě pouze o přestupek, jehož řešení je v kompetenci magistrátu," řekl později Blesku jihlavský právník Pavel Bureš.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání