Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Znalec z případu Kramný před soudem: Kvůli vadnému posudku mu hrozí tučná pokuta

Radek Matlach se bije za nevinu Kramného.
Radek Matlach se bije za nevinu Kramného.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: dce, ČTK - 
29. listopadu 2016
15:55

Svědčili jako znalci v případu podezřelých úmrtí pacientů v rumburské nemocnici. Teď čeká soud je samotné! Ústecký krajský soud by měl do konce letošního roku ukončit správní řízení se znalci Jiřím Závodským a Radkem Matlachem. Žalobci vinili z vražd zdravotní sestru Věru Marešovou, opírali se přitom především o posudek obou znalců. Vrchní soud v Praze v létě potvrdil lednový rozsudek ústeckého soudu a Marešovou definitivně zprostil obžaloby.

Soud řízení se znalci zahájil na jaře, poté ho přerušil do pravomocného rozhodnutí odvolacího soudu. V řízení se detailně zabývá celým spisem a všemi nashromážděnými podklady. Soud předpokládal, že řízení skončí do konce listopadu, podle mluvčí soudu Marcely Trejbalové se ale protáhne. „Na 15. prosince bylo nařízeno neveřejné ústní projednání, na které jsou znalci pozváni. Rozhodnutí se dá očekávat do konce letošního roku,“ řekla Trejbalová.

Podle posudku zpracovaného Matlachem a Závodským zemřelo šest pacientů rumburské nemocnice po podání draslíku. Jejich závěry ostře kritizovali znalci z Fakultní nemocnice v Olomouci, kteří zpracovali revizní posudek, stejně tak Zdeněk Šňupárek z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, u kterého si posudek objednala obhajoba. Podle nich šest pacientů v Rumburku zemřelo přirozenou smrtí a jejich úmrtí byla očekávatelná. Závěry Závodského a Matlacha označili mimo jiné za „diletantské“. Matlach už dříve řekl, že si za svými závěry stojí.

Znalcům hrozí pokuta až 100.000 korun, případně i vyškrtnutí ze seznamu znalců. Správní řízení nejsou podle Trejbalové výjimečná. Ústecký krajský soud je v posledních letech vedl jak se znalci, tak s tlumočníky.

praha1 ( 12. února 2017 15:49 )

Českým soudním znalcům je na sto honů vzdálená nestrannost a objektivnost.Soudní znalec má soudci předložit nejpelší medicínské fakta a ne soudit a vykládat svůj názor o vině a nevině.

noacojezase ( 30. listopadu 2016 15:06 )

Tak napiš, kdo nemá s PK nic společného a já ti to omlátím o hlavu.

byvalyvoliccssd4 ( 30. listopadu 2016 10:36 )

Kecáš, v rozsudku je jeho zamítnutí zdůvodněno, že "je psán zvláštním jazykem"

byvalyvoliccssd4 ( 30. listopadu 2016 08:51 )

Lžeš jako Goebels. Většina z nich s případem PK neměla nic společného, koukni do rozsudku.

noacojezase ( 30. listopadu 2016 00:06 )

Seznam znalců: MUDr. Marek Dokoupil,MUDr. Margita Smatanova Ph.D. a RNDr. Marie Staňková, Ph.D., Doc. MUDr. Marek T., CSc., Doc. MUDr. ana D., Ph.D. MIAC RNDr. Petr P., CSc., Mgr. Tereza P. MUDr. Jan V. MUDr. Olga S., doc. MUDr. František Vorel, MUDr. Igor Dvořáček, Ph.D. Prof. Ing. Karel Sokanský, CSc.MUDr. Šárka GrussmannováPhDr. Helena Khulová. Mgr. Tomáše Doubka Ing. Jiří Kovář,MUDr. Michal V. Přičemž každý z nich prováděl konzultace a to se mi nechce hledat další z FN Praha a v ČB.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání