Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Násilná likvidace miliardářky a diktátorovy dcery? Její syn promluvil

25. listopadu 2016
11:17

Dva měsíce po smrti uzbeckého diktátora Islama Karimova se rozšířila šokující zpráva. Jeho dceru Gulnaru Karimovu, kdysi nejbohatší ženu SSSR, našli mrtvou. Podle zdroje z uzbecké národní bezpečnosti byla otrávena. Její syn Islam Karimov ml. však tvrdí opak. „Moje matka je živá a zdravá,“ říká přesto, že se mu s ní nepodařilo přímo spojit.

Počátkem týdne hlavní opoziční zpravodajský server zveřejnil informaci, že čtyřiačtyřicetiletá Gulnara Karimova podlehla otravě a byla tajně pohřbena do neoznačeného hrobu. Vnuk uzbeckého diktátora, který žije v exilu v Londýně, se snaží tuto informaci vyvrátit. Jeho vyjádření však vyvolává více otázek než odpovědí.

„Rozšířila se zpráva o smrti mojí matky Gulnary. Z toho důvodu jsem se rozhodl přestat mlčet. Je pravdou, že matka nereagovala na moje telefonáty,“ uvádí Islam. Chtěl se prý spojit s uzbeckou ambasádou v Londýně a zjistit další podrobnosti o osudu jeho matky, kterou už několik let nikdo na veřejnosti neviděl. „Pak se mi ale ozvala sestra (Iman, 18) a rozptýlila všechny zvěsti. Chci veřejnost ujistit, že moje máma a malá sestra jsou v Taškentu a cítí se dobře,“ tvrdí mladík. Popírá i informace, že jeho matku drží pod zámkem v psychiatrické léčebně. Dal však jasně najevo, že mu přísný autokratický režim už několik měsíců neumožnil matku kontaktovat a pravděpodobně ji i se sestrou drží v domácím vězení. „Bohužel se s vámi nemůžu podělit o další informace,“ ukončil Islam.

Uzbekistán však neudělal nic, čím by zprávy o tragickém osudu ženy, která byla kdysi považována za nástupce Islama Karimova v čele země, rozptýlil.

Domácí vězení a ztráta vlivu

Gulnara upadla do nemilosti po konfliktu s vlivným šéfem uzbecké tajné služby Rustamem Inojatovem, který je stále považován za jednoho z klíčových hráčů na domácí politické scéně. Tehdy prezidentova dcera přišla o veškerý politický vliv, domácí vězení nesměla opustit ani kvůli pohřbu svého otce.

Karimov řídil středoasijskou zemi od roku 1989 a skoro polovina z 32 milionů obyvatel se narodila za jeho vlády. Uzbekistán přeměnil v jeden z nejuzavřenějších států regionu. Podle oficiální lékařské zprávy Karimov zemřel po mozkové mrtvici ve věku 78 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání