Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kuba (2) „vydělá“ peníze dětem z dětských domovů. Sám má mámu samoživitelku

Autor: mib - 
13. listopadu 2016
07:12

Na rovnátka nebo brýle nezbývají pro mnoho dětí z dětských domovů peníze. Změnit to má sbírka peněz z aukce obrázků dvouletého chlapečka Kuby. Ten žije se svou matkou samoživitelkou a od tohoto týdne se ujal činnosti, kterou má ze všeho nejradši – malování, aby splnil sen jiným dětem. Podle Jany Merunkové, ředitelky nadace Yourchance, která se na sbírce podílí, spousta domovů „obrací“ korunu, i když mají prostředky z rozpočtu kraje.

V Česku je okolo 34 ústavních zařízení pro děti a mládež, která pojmou až 7,5 tisíce dětí včetně dětí z kojeneckých ústavů do tří let. Finanční prostředky někdy nezbývají na nutnosti, jako jsou brýle, rovnátka a další služby, které nepokryje pojišťovna. 

Nadace Yourchance se prostředky rozhodla získat netradičním způsobem, když oslovila matku samoživitelku, aby dala do aukce obrázky jejího dvouletého syna. „Jde o prodej Kubových obrazů, jehož výtěžek poputuje na financování zdravotních pomůcek dětí v dětských domovech – například brýle, zubní rovnátka. Prvními podpořenými budou děti z dětského domova Ledce,“ upřesnila pro Blesk.cz maminka Kubíka Tereza M.

Tereza: Syn mi jednou pěkně vynadá

A to prý kvůli tomu, že na sociální síti sdílí příspěvky svého syna na blogu s názvem Dítě jménem Kuba i několikrát denně. Blog zároveň slouží od tohoto týdne jako aukční síň. Že by se bála nabourání soukromí, prý nehrozí. „Jsem smířena s tím, že i díky mé práci vlastně až takové soukromí nemám. A zveřejňuji jen věci týkající se mě a Kuby a počítám s tím, že mi třeba v pubertě jednou pěkně vynadá. Nicméně, ono to má všechno svůj smysl. Tím, že to lidi baví, vzniká kolem Blogu a Facebooku Dítě jménem Kuba celkem rozsáhlá komunita,“ upřesnila Tereza.

Podle svých slov dlouho přemýšlela, jak svých možností využít. Díky své práci, kterou vykonává z domova, má tak možnost se svému synovi věnovat a na rozdíl od jiných ji netrápí finanční tíseň. Se synem se proto rozhodli pomoci dětem, které žijí v dětských domovech. „Nakonec mě na to přivedl sám Kuba, který maluje a zároveň je, jak já ráda říkám, ‚bankéř‘. Domaloval obrázek, podával mi ho a natáhl druhou ručičku a řekl ,maminko, koňunky‘ (korunky),“ vzpomněla na osudovou příhodu.

Plán se jim povedlo dotáhnout a síly spojit s nadací. „Máme vybrané dětské domovy, začneme domovem v Ledcích, a protože dlouhodobě spolupracujeme s celou řadou domovů, tak se vytipují další podle potřeb a podle toho, jak bude velká sbírka,“ upřesnila Merunková s tím, že nebude záležet na regionech, ale na nouzi domovů. Výdaje zkontrolují tak, aby padly na úrodnou půdu.

Zatím se vybralo řádově pár tisíc. První zhodnocení se uskuteční v půlce prosince, časově ale není fond omezen, aby mohly peníze putovat do domovů průběžně. „Nechtěla bych tomu dávat limit, takže sbírka poběží na neurčito,“ dodala Merunková.

Podívejte se, jak obrázek vzniká:

Jak pomoct?

Na stránce profilu Dítě jménem Kuba každé ráno v osm hodin přibude jeden obrázek, jejich vyvolávací cena závisí na velikosti, a to od 500 nebo 1000 korun.

Blog a jeho Facebook vznikl v listopadu loňského roku a nyní už má více než čtyři tisíce fanoušků. Podle svých slov se snaží podpořit ostatní maminky na mateřské a rodičovské dovolené. „Aby viděly, že to, co se děje u nich doma, je naprosto běžné a normální. A když se u toho i pobaví, je to super bonus navíc,“ reaguje Tereza na obsah příspěvků, kde leží usměvavý Kuba a on fotku glosuje popiskem „králíček energizer“. Hlavním důvodem psaní ale prý zůstává podpora matkám samoživitelkám, „aby věděly, že se dá vše zvládnout s úsměvem, nadhledem a láskou“.

A to je někdy prý opravdu těžké, Kuba si totiž pozornost své mámy nárokuje neustále. Není prý ale lepší „zefektivňovač“ času. Tereza úkoly neodkládá, ale řeší je hned. To ji prý dosud nenaučila žádná školení ani kurzy. Teď se navíc účastní soutěže Blogerka roku, kde se dostala do semifinále. Věří, že se jí díky zviditelnění podaří pomoci co nejvíce dětem.

Podívejte se na obrázky, které Kuba vytváří sám:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi