Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sbohem, číslo 17! Vsetín se loučil s hokejbalistou Topolánkem. Zemřel po pádu ze střechy

Autor: ljš, Slávka Červená - 
4. listopadu 2016
16:26

Bolest a slzy! Stovky lidí se v pátek ve Vsetíně rozloučily s dvojnásobným mistrem světa v hokejbalu Liborem Topolánkem (†33), který minulou sobotu tragicky zemřel po pádu ze střechy při focení Prahy. 

Poslední rozloučení začalo symbolicky v 17 hodin, podle čísla sportovcova dresu, kterým byla také zakryta jeho rakev. Do prosklené budovy krematoria se dostavily stovky Liborových příbuzných, kamarádů a spoluhráčů. Většina z nich ale musela zůstat venku zahalena tmou. 

Smuteční řeč pronesl Liborův kamarád a dřívější spoluhráč Michal Trčka. Vzpomenul, jak se mu jeho starší sestra Lucka svěřila, že se Libor odmala věnoval fotbalu a hokeji. Pak se musel rozhodnout, co bude hlavní a vyhrál na plné řáře hokej. Jako malý doma neustále pobíhal s hokejkou a byl samá modřina. Poté pobíhal mezi paneláky, a když mu bylo 14 vyčníval mezi ostatními hráči svojí drzostí a rychlostí. "Lezl mi tehdy na nervy. Nenapadlo mě, že za čas se naše cesty protnou. Stal se mým novým praťákem v útoku," řekl Trčka. 

Připomenul, že nikdo z kamarádů zemřelému neřekl jinak než Top. Libor byl podle něj velmi výřečný. "Při televizních rozhovorech doslova zářil. Na vše měl svůj pohled a měl taky potřebu to komentovat. Byl to inteligentní člověk, čišela z něj pozitivní energie a šířil okolo sebe dobrou náladu. Nikdy si nepřipouštěl žádnou porážku," řekl. 

"Když hrál v Praze, přirovnal bych ho k Jágrovi. Důležité je, že nikdy nezpychl. Pravidelně se vracel do Vsetína. Ve sportu ho značně podporovala jeho přítelkyně Alenka, kterou chválil jak umí vařit. Říkával, že pokud bude stále tak dobře vyvařovat, bude moct hrát jedině šachy," zaznělo mimo jiné.

"Naplnil svůj osud, udělal nás šťastnými, žijme na plno jako Top," uzavřel svou řeč Topolánkův spoluhráč. Pak zazněla píseň skupiny Queen We Are the Champions.

Řada smutečních hostů se ale sešla už hodinu před obřadem na hokejbalovém hřišti, kde se konalo na pietní shromáždění, kde u parte a několika fotografií zesnulého zapálili svíčky a vzpomínali. Vsetínský klub, ve kterém začínal, zde také vybíral peníze pro pozůstalé.

„Chodili jsme spolu do základky a hráli spolu i hokej. Vždycky to byl velice pozitivní člověk, byl pro každou kravinu, nezkazil žádnou srandu a nikdy nezklamal jako kamarád. Znali jsem se léta, proto se mi o tom těžko mluví,“ řekl Blesk.cz Topolánkův spolužák Michal Dědič (33).

Další kamarádky zemřelého se vyjádřily, že o Liborovi mohou říct jen to nejlepší. „Budeme ale mlčet, protože to máme v srdci,“ řekly.

Spousta Topolánkových bývalých spoluhráčů přijela do Vsetína vlakem i auty z Vlašimi a dalších měst, kde hrával. „Znali jsem se čtyři roky, dva roky jsem s ním hrál a nepoznal jsem lepšího člověka. To, co se stalo, je šílené. Zítra máme hrát, ale už jsem oznámil, že já nejedu. Na hru nemám myšlenky,“ vysvětlil Michal Šupík, který se pak s ostatními vydal ke vsetínskému krematoriu, kde v 17 hodin začne smuteční rozloučení.

Libor Topolánek zemřel minulou sobotu, když se při focení krás Prahy propadl do větrací šachty z výšky asi sedmi pater. Hráči pražského HC Kert už bohužel záchranáři nedokázali pomoci, jeho zranění byla neslučitelná se životem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání