Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vrah Elišky, kterou ubodal na Valentýna, bude volný? V Boleticích už ho nemůžou držet

Autor: haj - 
24. září 2016
10:13

Místo romantiky na Valentýna Daniel B. (14) spáchal vraždu. Svou přítelkyni Elišku (†13) ubodal, šel domů a ráno uprchl k další dívce, kterou chtěl prý také zabít. Byl proto umístěn do výchovného ústavu v Boleticích, kam posílají ty nejhorší dětské vrahy a násilníky. Jenže za měsíc už si tu Daniela nebudou moci nechat. O jeho dalším osudu zanedlouho rozhodne soud v Teplicích.

Výchovný ústav v Boleticích obývají ti nejhorší dětští násilníci. Mezi nimi i čtrnáctiletý Daniel, který letos v únoru ubodal svou spolužačku. Dosažením patnácti let má však jeho přísně střežený pobyt skončit. O tom, co bude s malým vrahem dál, rozhodne teplický soud.

Daniel žije prozatím v Boleticích pod přísným dozorem. Stejně jako další místní chovanci s nejpřísnějším střežením má v pokoji pouze železnou postel a umyvadla z nerezu. „Žáci nemají na pokojích nic, co by mohli použít jako zbraň proti někomu jinému nebo čím by mohli poškozovat sebe,“ vysvětlil pro web iDnes.cz ředitel ústavu Rudolf Jakubec. Dokonce i na chodbách mají pro jistotu jen nerozbitná skla.

Kromě toho má vrah Elišky na rozdíl od ostatních dětí zakázány vycházky. „Ven chodí jen ve skupině s ostatními žáky a pod dohledem vyškoleného vychovatele,“ doplnil ředitel. Takové speciální opatření vypovídá o tom, že je obzvláště nebezpečným.

Jeho narušenost potvrzuje podle informací MF DNES rovněž znalecký posudek, který vypracoval psychiatr společně se sexuologem Markem Pávem. Z něj je údajně jasné, že Daniel trpí vážnou sexuální deviací. „Jako znalec jsem vázán mlčenlivostí. Věc objasním při soudním líčení,“ řekl iDnes expert. Přesto je jasné, že kdyby byl chlapec propuštěn, představoval by riziko pro své okolí.

Přitom taková možnost tu je. Vzhledem k tomu, že Daniel na sklonku října dovrší patnáct let a v červnu příštího roku navíc dokončí základní docházku, nemůže ho ústav ponechat na uzavřeném oddělení. Co bude s mladistvým vrahem dál, není jasné. Jednou z možností je, že by v Boleticích pokračoval ve studiu i na středoškolském stupni. Jenže by již nemohl být hlídán tak jako doposud a mohl by případně i utéct.

Další možnosti pak navrhne soud na základě zmíněného posudku. Ve hře jsou varianty, že by Daniel putoval do detenčního ústavu nebo do zařízení v Ostravě-Janové pro mladistvé ve věku 15 až 18 let.

 

 

 

 

kuromrd ( 24. září 2016 18:01 )

snad by mu mohli píchnout nějakou smrtící injekci

franta43 ( 24. září 2016 15:39 )

Nejlepší pro všechny bude ho popravit.

konecnik ( 24. září 2016 12:32 )

 Rovnou ke zdi. Stejne nebude zit normalni zivot a jen je velke riziko, ze ho zhasne nekomu, kdo zivot vedl normalne a byl prospesny teto spolecnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání