Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Opilecká noc: Rozsekám tě na maděru!

17. února 2006
17:00

Blesk sledoval dění v noční Praze. "Alkotaxi" strážníků trhá rekordy, záchytky jsou plné

"Tebe si najdu a rozbiju ti hu...! Dostaneš pac a pusu a pecku mezi voči!" Tak včera v noci vyhrožovali tříčlenné hlídce a osádce speciálního vozu pro odvoz opilců dva muži zmožení alkoholem. Tihle "násoskové" ještě dokázali jakž takž mluvit. Většina z osmi klientů včerejší noci, které hlídka odvezla na pražskou záchytku nemocnice Na Bulovce, ale ani necekla. Zdřevěnělý jazyk jim to nedovolil. Čtvrtek, 20.00 hodin. Z centra metropole vyjížděl do noci Blesk se strážníky Petrem Fischerem, Romanem Tichým a policistou Michalem Krejčím. A první totálně opilí zákazník speciálního vozu na sebe nenechal dlouho čekat. V ulici Na Příkopech si před prodejnou knih ustlal u výlohy bezdomovec Jarda (49). "Pane, vstávejte," budí bezvládné tělo strážníci. Vedle muže se válí berle a chlap se ani nehne. Pomáhají mu silné paže policistů. Za chvíli je přikurtován v sedadle a jede se. Konečná je na protialkoholní stanici. Jardu prohlíží lékař a za chvíli ho vedou v "andělíčku" na pokoj. Nejčastěji hlídka jezdila ale do nemocnic. "Tohle je netěžší práce. Jsou to agresivní klienti našeho alkotaxi. Možná se budou chtít i rvát," varuje Tichý. A taky ano. "Já byl na "čekteku". Dostanete do drž...! Odmítám vypovídat! Pac a pusu a pecku mezi voči," blábolil pořád dokola mladík. Za nedlouho zmizel v budově záchytky. Noc zde přijde na 3222 korun, většinou je nikdo z opilců nezaplatí... V noci na včerejšek se hlídka nezastavila až do pěti do rána. Na záchytce skončil také mladík, který v silné opilosti porazil v metru na Národní třídě několik lidí a málem spadl do kolejiště. Zachránili ho dva poldové v civilu. Z jejich rukou si zuřícího a hned zase plačícího Janka (25) převzala osádka vozu pro svoz opilců. Strážníci mu naměřili 2,5 promile... Bilance včerejší noci? Osm opilých mužů. Od začátku února do včerejška převezli strážníci v Praze na záchytku 102 opilců. Dříve to dělala záchranka, té se tak ale nyní uvolnily síly na potřebnější práci.


Stálí klienti? Třikrát a dost! Pražští strážníci už za dva týdny poznali několik stálých klientů jejich auta pro odvoz opilců. "Patří mezi ně hlavně bezdomovci. Jednu ženu jsme vezli na záchytku během jednoho dne dvakrát," řekl strážník Petr Fischer. Co s tím? "Možná by stálo zato, aby někdo přijal normu třikrát a dost! Po třetím svezení na stanici by mohl klient jít šupem do léčebny a potom si to všechno pěkně odčinit při veřejných pracích," míní mnozí lidé.
Co jiná města OSTRAVA - Speciální opilecké auto strážníci nemají a ani s ním do budoucna nepočítají. PLZEŇ - V dohledné době má policie dostat starší VW transportér s omyvatelnými potahy sedadel a dalšími doplňky. O využití pro odvoz opilců se teprve bude jednat. BRNO - Městská policie s autem pro opilce nepočítá, jejich »svoz« nechává na Policii ČR ČESKÉ BUDĚJOVICE - Strážníci žádné speciální auto pro opilce nemají a ani o něm neuvažují.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání