Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dorazila ptačí chřipka do Česka?!

Uhynulé slepice v pytlích vyděsily obyvatele na Nymbursku. Odborníci v ochranných oděvech je odvezli na expertizu.
 (Autor: Jan Doležal)
15. února 2006
17:00

Hrůzný nález patnácti mrtvých slepic v příkopě na Nymbursku. Na co drůbež pomřela? Smrtící virus H5N1 prozatím nelze vyloučit

Je to hrozné podezření! Dorazila už ptačí chřipka i do Česka? Vyloučit to včera nikdo nemohl! Mezi Poříčany a Kounicemi na Nymbursku se totiž našly pytle s patnácti mrtvými slepicemi. A to v době, kdy strachem z nákazy smrtícím virem šílí i Evropa! Definitivně výskyt hrozné choroby potvrdilo Rakousko i Německo, vážné podezření má Maďarsko a Polsko. Česko se ocitlo v kleštích zabijáka H5N1! "Byl to hrozný pohled!" tvrdí svědci. Patnáct mrtvých slepic v igeliťácích se včera válelo v příkopě mezi Poříčany a Kounicemi. "Podle stadia rozkladu tu leží asi dva týdny. Další uhynulé slepice jsme objevili u Oseček. Jdou na expertizu," potvrdil Vladimír Uhlíř z poděbradské pobočky Krajské veterinární správy. Zemřely na ptačí chřipku? Odborníci to s jistotou nevyloučili. "Je to ale málo pravděpodobné," dodal Uhlíř. Spíš někdo slepice vyhodil, aby neplatil za kafilérii. To se děje v době, kdy je Česko virem už obklíčeno a ode dneška platí pro podnikatelské chovy zákaz pobytu drůbeže venku. Zákaz výstav a trhů drůbeže a ptáků platí už od příštího úterý! Strach z nákazy žene chovatele k fantasticky přísným nařízením. Takto vypadá ráno ve velkofarmě Česká drůbež ve Velkém Malahově u hranic s Německem: V šatně se zaměstnanci svléknou a osprchují, ve speciální místnosti si vezmou čistý pracovní oděv. Podobné je to při odchodu z práce.


Tažní ptáci jsou prý nevinní Lidé se mýlí, když považují stěhovavé ptáky za přenašeče ptačí chřipky. "U posledních případů nebylo prokázáno, kde a kdy se uhynulí ptáci nakazili, ani jak dlouho byli nemocní. Jisté ale je, že když se nakazí, nejsou schopni ani letu," řekl ornitolog Lukáš Viktora. Divocí ptáci z Balkánu se mohli nakazit, když se pásli na ozimech. Na jihu Evropy se totiž často hnojí materiály z výkalů domácí drůbeže. Ta ji už mohla mít.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání