Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další skandál ve vedení největší věznice v Česku: Vedoucí bachařka opsala diplomku od kolegy

Autor: zb - 
23. srpna 2016
18:55

Loni byla ministrem spravedlnosti oceněna jako příslušník roku vězeňské služby. Teď na Michaelu Alounkovou z vedení borské věznice v Plzni vyplavalo něco, na co rozhodně hrdá nebude. Její bakalářská práce se totiž až na pár stránek doslova shoduje se starší prací jejího tehdejšího kolegy. Pikantní je, že jsou v ní i stejné pravopisné chyby.

Nejde přitom o první skandál lidí, kteří řídí největší českou věznici. Už před dvěma roky musel opustit post ředitele káznice plukovník Petr Folk. Důvod? Opsal svou diplomovou práci od svého podřízeného. Nejenže stránky diplomky doslova opsal, ale nenamáhal se ani změnit názvy kapitol a tučně zvýrazněné věty v textu. To Alounková byla chytřejší.

Její práce, kterou před deseti lety obhájila na Právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni, má 59 stran. Jedenáct jich je nových a zbytek, tedy 48 stránek, se shoduje s bakalářskou prací Daniela Špilara, který ji v roce 2004 obhájil na Pedagogické fakultě ZČU.

Alounková plagiátorství důrazně odmítá. „Nic o tom nevím,“ řekla Alounková. „Hmm. Určitě,“ tak reagovala na otázku, jestli práci psala celou sama. Kuriózní je, že v její bakalářce jsou stejné pravopisné chyby jako v práci jejího tehdejšího kolegy Špilara.

Třeba ve slově „mladiství“ mají oba stejnou hrubku, kdy napsali „mladistvý“. Stejně se oba překlepli ve větě „Pro program zacházené v tomto období.“ Správně má být „Pro program zacházení v tomto období“. Ředitel plzeňské věznice Petr Vlk se své podřízené zastal a nevěří, že by bakalářskou práci opsala od kolegy. „Myslím, že je to nesmysl. Tady jsou tlaky. Je tu prostě nějaká nevraživost (pozn. red. myšleno mezi zaměstnanci věznice), nebo něco takového, co tady funguje. Já bych to pokládal za nesmyslnou kachnu,“ uvedl Vlk.

Opsaná diplomka, nic se nestalo

Už v roce 2014 kvůli své opsané diplomce musel opustit post ředitele věznice Petr Folk. Jeho podřízení měli tehdy jasno. S opsanou diplomkou podvedl zaměstnavatele, získal místo a tak i mzdu ředitele, na kterou neměl nárok. Podmínkou pro funkci ředitele je totiž vysokoškolské vzdělání. Kauzu vyšetřovala GIBS a ta pak přišla se šokujícím závěrem. Nešlo o podvod a navíc je už vše promlčené. „Případ jsme nešetřili jako podvod, ale prověřovali jsme ho kvůli porušení autorského práva. Prokázalo se, že k popsanému jednání sice došlo, a to by bylo trestným činem, ale už je to promlčené od roku 2012,“ uvedla tehdy mluvčí GIBS Radka Sándorová.

Vysmátý exředitel

Bývalý ředitel věznice Petr Folk tak sice odešel z postu šéfa káznice, ale na Borech zůstal dál na civilním místě jako sociální pracovník v 9. platové třídě. Po čase byl povýšen a teď pracuje jako vychovatel v 10. platové třídě. S platem civilního zaměstnance a pravidelnou měsíční výsluhou má tak teď zhruba stejně, jako když byl ředitel.

sores ( 24. srpna 2016 10:12 )

 K čemu to je že to zveřejní proboha???? Veřejnosti je to putna jen si doma malinko zanadávají na bordel v českém buranově.Pan bývalý ředitel bere stejný plat jako vychovatel,kamarád to zařídil,že.Jsme bílý a černý cikánov bez hrdosti, pro vyspělé státy jsme jen český póvl podlidi a vůbec se jim nedivým.

pepen ( 24. srpna 2016 10:01 )

 Ničemu se nedivím-spíš by jste měli psát ,kdo je slušný a nedělá podvody!!!Dnes a denně-podvody,zlodějina,tunel!!!Češi jsou tím proslavený všude ve světě!!!!

1917 ( 24. srpna 2016 10:00 )

Diví se ještě někdo tomu v tomto Absurdistánu a ještě k tomu v Plzni? A co třeba Mareček Bendů. Také stále sedí v parlamentu a rozdává rozumy.A už vůbec není třeba hovořit o Haškovi a jeho komplicích z Lávského pokusu o puč. To se neděje ani v Africe a to stádo voličských ovcí je bude stále volit!!!!!!

borjar ( 24. srpna 2016 04:39 )

Sudruzi poslanci , milá vládo . Plzeň , práva , škola pro otitulováni politiků, by se mohla přejmenovat na VŠ politická 😆.

skane ( 24. srpna 2016 00:47 )

Blezsk zacal chodin na doucovani pravopisu a hned radi pod fotkama

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání