Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proklínané Vrbětice u soudu: Za zakázané miny až 12 let vězení

Autor: ČTK, Mii - 
21. července 2016
12:11

Státní zástupce Leo Foltýn žádá pro pět obžalovaných v případu skladování min v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku tresty od tří let do 6,5 roku, dvěma podmíněné. Firmám Excalibur Army a Real Trade Praha Foltýn navrhl peněžité tresty ve výši deset a pět milionů korun. Miny byly podle obžaloby zakázané. Jednání pokračuje závěrečnými návrhy obhajoby. Obviněným hrozí až 12 let, firmám i zrušení. Vinu popírají.

Společnost Real Trade Praha (obchodní agentura propojená se zbrojařskou firmou Excalibur Army) podle obžaloby koupila od dceřiné maďarské společnosti Excalibur Army na začátku roku 2012 vojenský materiál včetně 269 min typu MON-100 a 232 min typu MON-200. Podle Foltýna jde o protipěchotní miny zakázané právními normami ČR i mezinárodněprávními normami navazujícími na Ottawskou konvenci.

„Jedná se o zakázané bojové prostředky, jejichž dovoz je jednoznačně v rozporu s platnou legislativou,“ uvedl Foltýn. Zmocněnec Excalibur Army Andrej Čírtek ale už dříve namítal, že Ottawská úmluva nezakazuje protipěchotní miny, ale miny, které explodují přítomností, blízkostí nebo kontaktem osoby. Jsou státy jako třeba Maďarsko, které je také nepovažují za zakázané. Podle Foltýna je ale postoj Maďarska irelevantní, určující je česká legislativa. 

Státní zástupce tvrdí, že se postup obžalovaných vymykal běžným praktikám při zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Podle Foltýna věděli, že mohou porušit zákon a zapříčinit další lidské katastrofy. Stíhání je vedeno pro vývoj, výrobu a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence pro zahraniční obchod s vojenským materiálem.

Nejvyšší trest, šest let až 6,5 roku, Foltýn navrhl předsedovi představenstva Real Trade Praha a jednateli Excalibur Army Petru Kratochvílovi. Pět let ve vězení má strávit dřívější prokuristka Real Trade Praha Ivana Linhartová a bývalý místopředseda představenstva Real Trade Praha Vít Paulíček. Tříleté tresty podmíněně odložené na pět let státní zástupce žádá pro hlavního zbrojíře Excalibur Army Romana Štiku a pro bývalého skladníka Excalibur Army ve Vrběticích, nyní starostu obce Bohuslavice nad Vláří Františka Machuču.

Předloni v říjnu a listopadu vybuchly ve Vrběticích na Zlínsku dva sklady s municí. Při první explozi zahynuli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si ale pronajímala jiná společnost, ostravská firma Imex Group. Kauza skladování údajně zakázaných výbušnin s explozemi ve Vrběticích nesouvisí, miny byly nalezeny při kontrole až v prosinci roku 2014.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání