Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policisté mu omylem rozstříleli břicho, stát se musí muži omluvit

Ilustrace
Ilustrace  (Autor: Aktu.cz)
Autor: ČTK - 
22. června 2016
20:31

Ministerstvo vnitra se musí omluvit Fehimu Hanušovi (62) za policejní zásah z roku 1995, kdy při přestřelce s policií utrpěl vážná zranění s trvalými následky. Rozhodl o tom dnes Vrchní soud v Praze. Hanuša se také dočká odškodného 300.000 korun, původně požadoval ale 30 milionů.

Zásahová jednotka před 21 lety vtrhla do Hanušova domu na základě křivého obvinění ze znásilnění. Krajský soud mu nejprve přiřkl třistatisícové odškodné a také omluvu. Policie ani ministerstvo ale chybu nikdy neuznaly a v jejich prospěch čtyřikrát rozhodl i Vrchní soud v Praze. Rozsudky ale vždy zrušil Nejvyšší soud, který navíc naposledy určil, že případem se musí zabývat jiný soudce.

Rozhodnutí prvoinstančního soudu bylo správné, žalobce byl postižen zásahem Policie ČR a má nepochybně právo na náhradu za intenzivní zásah do svých práv,“ uvedl dnes soudce Roman Horáček. Ministerstvo se má omluvit jak dopisem Hanušovi, tak inzerátem v MF Dnes a zprávou zaslanou ČTK.

Hanuša byl později odsouzen za jiný incident s policií. V roce 1998 mu policisté kontrolovali doklady, ale Hanuša po hádce začal ujíždět. Při následné přestřelce zemřel jeden z policistů. Soud Hanušu poslal za vraždu na 25 let do vězení, předčasně propuštěn byl loni na podzim. Podle Hanušova obhájce mohl za incident právě policejní zásah z roku 1995, po kterém měl jeho klient paranoidní představy.

Hanuša je s dnešním rozsudkem nespokojen a přemýšlí o odvolání. „Za dvacet let tři sta tisíc korun? To je směšné,“ řekl serveru. Soud řeší i jeho žalobu za zničené podnikání, ve které požaduje 52 milionů korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání