Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Strojvůdce smetl na přejezdu dva lidi: Nadýchal 2 promile, ale tvrdil, že nepil

Autor: ljš, čad, ČTK - 
21. března 2016
17:40

Dva mladí lidé, kteří měli celý život před sebou, přišli o život zřejmě kvůli opilosti strojvedoucího. Ten je na přejezdu smetl čtyřikrát větší rychlostí, než jakou měl povolenou, a kvůli svému stavu začal brzdit až velmi pozdě. Lokomotiva pak škodovku, v níž pár jel, rozpárala o zastávku v Golčově Jeníkově.

Policie přijala oznámení o nehodě na železničním přejezdu v Mírové ulici v 07:08. "Třicetiletý muž a šestadvacetiletá žena cestující v autě utrpěli vážná zranění, jejichž následkům na místě podlehli," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Na přejezdu kvůli rozsáhlé rekonstrukci nefunguje signalizace, dvojice na něj proto vjížděla velmi opatrně, což potvrdili i svědci. To se bohužel nedá říct o strojvůdci, který nehodu způsobil. Ten měl v místě jet rychlostí 10 km/h a po celou dobu troubit, ve skutečnosti jel ale rychlostí o 30 km/h vyšší a žádný signál nevydával.

Přestože mohl vozidlo vidět daleko dřív, začal zřejmě kvůli své opilosti brzdit až po srážce. Škodovku tak vlak tlačil desítky metrů až na zastávku Golčův Jeníkov, kde se auto rozpáralo o nástupiště. Právě to pravděpodobně způsobilo mladému páru smrtelná zranění.

Majitelem vlaku je společnost Lokotrans Servis. Ta v tiskové zprávě strojvedoucího popsala jako do té doby spolehlivého a bezproblémového zaměstnance s dlouholetou praxí a vyjádřila pozůstalým soustrast. "Do doby, než budou známy bližší závěry z prošetřování příčin tragédie a míry zavinění jednotlivých osob, nebude strojvůdce přidělován k práci přímo v provozu. Jakmile budeme mít dostatečné množství informací, vyvodíme vůči strojvůdci příslušné pracovněprávní sankce," uvedlo vedení společnosti. Sám strojvůdce České televizi do kamery tvrdil, že opilý nebyl. Policejní mluvčí přitom potvrdila, že měl téměř dvě promile alkoholu v dechu.

Podle vedení firmy zodpovídá strojvedoucí stoprocentně za svůj stav, v němž vstupuje do kabiny lokomotivy. "Musel si být vědom toho, že pokud řídí vlak pod vlivem alkoholu, tak tím fatálně porušuje jak pracovněprávní, tak provozní zákony a předpisy," dodali zástupci společnosti.

motyl8 ( 22. března 2016 21:40 )

On nepil,on jenom chlastal. Doufám, že u soudu nafasuje těch deset let a dal bych ho do dolů. Dennodenně by hamtal v kolejích a tahal růčo vozíky s uhlím, aby nezapomenul na ten osudný den.

placenta ( 22. března 2016 09:30 )

asi čichač toulenu

bum-bec-bum ( 22. března 2016 00:06 )

Islám na něj.

jsem.tu.taky ( 21. března 2016 22:40 )

 A ze které kozy? ☺

krtek. ( 21. března 2016 19:25 )

pekny, to bych teda chtel videt ty ostatni co jsou mene spolehlivy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání