Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výbuch kanalizace v Držovicích vyšetřuje policie: Nastražil zde někdo bombu?

Výbuch kanalizace v Držovicích vyšetřuje policie: Nastražil zde někdo bombu? (Ilustrační foto)
Výbuch kanalizace v Držovicích vyšetřuje policie: Nastražil zde někdo bombu? (Ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: ČTK - 
9. prosince 2015
12:37

Policie začala vyšetřovat okolnosti úterního výbuchu neznámé látky ve splaškové kanalizaci v Držovicích u Prostějova. Příčinu exploze v kanalizaci, při které nebyl nikdo zraněn, se nepodařilo zjistit. Výše škody zatím nebyla vyčíslena, řekl dnes ČTK krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

„Událost je prošetřována pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedl Bednařík. Exploze se ve splaškové kanalizaci ozvala v úterý kolem 15:00. Výbuch poškodil sedm kanálových vík, 200 metrů kanalizace a zámkovou dlažbu v okolí výpustí. „Poškozeno bylo také šest oken na přilehlém domu,“ dodal Bednařík.

Starostka Držovic Blanka Kolečkářová dnes ČTK řekla, že kanalizaci od rána kontrolují odborníci z vodohospodářské společnosti. Závažnější poškození potrubí jejich speciální kamera neodhalila. „Zatím to vypadá dobře,“ uvedla. Dělníci zároveň vracejí na původní místa kanalizační víka, která výbuch odhodil stranou. Opravena bude i poškozená zámková dlažba. Výši škody nyní podle starostky nelze odhadnout.

Kolečkářová požádala hasiče, aby kanalizaci ve spolupráci s plynárenskou firmou namátkově kontrolovali, protože příčina úterního výbuchu není známa. „Chceme, aby se to jednou za čas monitorovalo a zjistilo se, zda se tam náhodnou něco neakumuluje, protože zdroj (výbuchu) se nenašel,“ řekla.

Neznámá látka v úterý vybuchla v kanalizaci, která v Držovicích vede pod Gorkého ulicí. V jednom z domů po výbuchu vzplály věci, které měl majitel položené v koupelně u odpadního kanálu. Hasiči požár ihned zlikvidovali. Policie pak Gorkého ulici zhruba na hodinu uzavřela. Potrubí hasiči i odborníci z plynáren v úterý večer zkontrolovali pomocí speciálních přístrojů, které dokážou detekovat výbušné plyny, avšak důvod exploze se nepodařilo zjistit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání