Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pět let od zmizení Aničky Janatkové: Spravedlnosti se nikdy nedočká

Autor: dce, ČTK - 
13. října 2015
05:15

Právě dnes to je pět let, co bylo vyhlášeno pátrání po zmizelé Aničce Janatkové (†9). Hledala ji celá Praha, ale marně. Její tělíčko bylo nalezeno až po zimě 16. března. Její domnělý vrah se oběsil ve vazbě a Anička se tak nikdy nedočkala řádné spravedlnosti.

Bylo 13. října 2010, když se devítiletá Anička Janatková ztratila cestou ze školy v pražské Troji. Policejní pátrání odhalilo batoh a lahev s pitím poblíž místa zmizení. Věci měly být přikryté deskou, kterou by malá dívenka nedokázala pohnout!

Druhý den převzali případ kriminalisté, policisté i s psovody pátrali po Troji dál, na pomoc přijeli i psovodi ze Slovenska. Bez úspěchu.

16. října 2010 otec Aničky Miloš Janatka nabídl prostřednictvím televize případným únoscům 3,5 milionu korun, když jeho dceru propustí. Na výzvu nikdo nereagoval...

Necelý týden po zmizení dívenky policie zadržela podezřelého Otakara Tomka. Na dívčině batohu byla stopa jeho DNA. O tři dny později jej obvinila z trestného činu zbavení osobní svobody, ale soud jej odmítl vzít do vazby.

25. října je na případ uvaleno informační embargo. Krátce předtím ovšem policie našla klíče, které patřily Aničce, její tělo najdou o půl roku později poblíž.

Nejsmutnějším dnem vyšetřování se stal 16. březen 2011, kdy policie našla v Troji dívčiny ostatky. Místo předtím sice několikrát kriminalisté prohledávali, nicméně podle informací policie nebylo ve schopnostech psů tělo najít, protože bylo hluboko pod povrchem. Nález se povedl až při zkoušení nové technologie na pátrání osob, přispělo k tomu i teplé počasí. Svůj podíl měla i divoká zvěř, která tělo částečně poodhalila. Policisté opět zadrželi Otakara Tomka, oficiálně kvůli majetkové trestné činnosti.

Už druhý den pitva prokázala, že dívka zemřela násilnou smrtí. Hlavního podezřelého policie obvinila z trestných činů vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Soud jej následující den vzal do vazby.

Už po pěti dnech se Otakar Tomek pokusil v pankrácké vazební věznici oběsit; nechal dopis na rozloučenou, ve kterém se k vraždě ani znásilnění nepřiznal. Zemřel o dva dny později v nemocnici.

29. dubna 2011 pražské městské státní zastupitelství oznámilo, že zastavilo trestní stíhání Otakara Tomka, protože stíhání nelze vést proti zemřelému. Zároveň uvedlo, že na základě uzavřeného řetězce nepřímých důkazů byl s vysokou mírou pravděpodobnosti skutečně pachatelem dívčiny vraždy a znásilnění.

ixtlil ( 14. října 2015 16:46 )

 Ten hrob 2 metry zcela určitě neměl a ta horní jánma, údajně pokusná, tak měl být vyšetřovací pokus, napodobující dolní. Iak i nepžíliš chytrý člověk ví, že obtížnost jámy roste obvykle s její hloubkou(to je také jeden z důvodů, proč je snazší doletět na Mars, než se přiblížit ke středu Země).Takže u soudu by musili fízlové sdělit, že má-li toto (horní jáma být jako to co dokázal Tomek, tak jaktože jste na tuto plytkou "nejámu" používali krumpáč a další nástroje na přesekání kořenů a on měl mít jen lopatu a tvrdíte, že tělo bylo ve značné hloubce, ta horní jáma není jáma, ale boční výlom.Jako důkaz se tedy zamítá.

ixtlil ( 14. října 2015 16:00 )

Ta sexuologfická vyšetření jsou dost hloupá a zastaralá, kdyby náhodně vybranému vzornému otci od rodiny, například z řad kriminalistů, dali na penis ten falopletysmograf, a ukázali by mu nějaké obrázky, přimíchali mu tam obrázky s dětmi (tak ona i kdejaká 25 letá studentka umí vypadat na 13,tak se dříve či později vzruší i nad lecčíms, co ti "dobří" fízlové jako vydávají za důkaz pedofilie. Asi něco podobného, jako chlapi, co nejsou ***i,tak se ve vězení náhradně orálně uspokojují a když se vrátí, tak jsou zase u žen, jsou li jaké. Detto i ve vězení pro ženy, tak tam nelesbičky se uspokojují náhradně také tak, prostě chlapi nejsou k mání. A jinak sexeulozi radí chlapům co se svěří, že se jim líbí 12 plus děti, aby si dali inzerá a pořídili se dospělou ženu mladistvého vzhledu co se obléká a vypadá na 15 minus, takl některé ač dopělé i mají rozum na 15

dvorece ( 13. října 2015 19:34 )

Já to mám dokonce snad někde zálohované v pc, až bude čas zkusím to najít, on byl opravdu uchyl, ale ovládal se, protože věděl co by mohl udělat, že by se stal vrahem. Udivilo mě tehdy, když byl tedy tak moc inteligentní, že nechtěl se včas léčit.

majojo ( 13. října 2015 18:40 )

Kdyby tak jeden uměl číst, možná by pak i pochopil jemnou nuanci mezi doufám a věřím.

erevis ( 13. října 2015 17:22 )

Nepamatuji se, že by se o Tomkovi někde psalo, že by měl nějakou sexuální deviaci. Psalo o něm "jen" jako o nadprůměrně inteligentním (IQ údajně okolo 120) psychopatovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání